• Home
 • Haveudstyr

De 12 vigtigste egenskaber som et fuglehus bør have for at tiltrække fuglepar til din have.

At have fugle i haven er altid en god ting, og selvom der altid vil være fugle der besøger din have, er der ting, du kan gøre for at få dem til at blive og komme tilbage. Et fuglehus vil hjælpe med at tiltrække fuglene til din have, og hvis du bygger et selv er det et rigtig sjovt lille projekt du kan bygge sammen med familien.

Det vigtigste at tænke på er, at hvis du bygger et fuglehus selv, skal du gøre det godt. Når alt kommer til alt, hvis du bygger et hus for dig selv, vil du have, at det skal være godt lavet, og fugle forventer det samme! For at sikre, at det er godt konstrueret, skal du bruge ubehandlet træ og galvaniserede skruer og en god fuglehustegning. Dette vil sikre, at regn forbliver ude af dit hjemmelavede fuglehus, og at fuglene forbliver tørre.

For absolut garanti for tørre fugle bør du tilføje et skråt tag; et forsænket gulv og noget dræning hvis der kommer vand ind i fuglehuset. Du bliver også nødt til at sikre, at du beskytter fuglehuset mod rovdyr og sørger for at der er ventilation og at det er let at komme til og rengør dit fuglehus. Følg disse 12 råd når du skal bygge et fuglehus:

Rovdyrbeskyttelse

Rovdyr, der truer fuglehuse, kan omfatte kæledyr, vilde katte, rotter, egern, mus og stikkende insekter. Andre fuglearter kan også dræbe eller skade deres fugleunger og deres forældre enten til mad eller for at overtage huset til deres egen rede. Følg disse tip for at gøre fuglehuset sikkert mod rovdyr:

 • Fjern siddepind fra huset. Fugle har ikke brug for det for at komme ind i huset, og pinden giver kun let greb til rovdyr. Fjern samtidig nærliggende grene, der også kan give plads for rovdyr at komme ind i huset.
 • Træn dine udendørs kæledyr for at holde sig væk fra fuglehuset. Kæledyr skal overvåges, når de er ude i ynglesæsonen, især da unge fugle forlader deres rede et par dage, før de kan flyve, hvilket gør dem til et let mål for nysgerrige kæledyr.
 • Sørg for, at fuglens åbning er den rigtige størrelse til den art, du vil tiltrække. Hvis åbningen er for stor, har rovdyr let adgang til reden og andre fuglearter kan overtage. Meget store åbninger er også farlige for fugleungerne, der kan falde ud af hullet. Men for små huller kan få fugle til at sidde fast, eller de bruger slet ikke huset.
 • Placer fuglehuset langt væk fra vild krat, så rovdyr ikke kan snige sig ind og lave et baghold, men tæt nok på planter, så forældrefuglene let kan flyve ud og afsøge området. En afstand på to til tre meter er nok for de fleste fuglehuse. Ligeledes skal du holde fuglehuse væk fra populære spisesteder for at undgå konflikter mellem de fugle der leder efter mad og forældrefuglene.
 • Vælg en naturlig farve, så dit fuglhus smelter sammen med dets omgivelser. Brun og mørkegrøn er de mest passende valg og vil være det mest attraktive for fugle. Dekorer huset om nødvendigt med naturlige materialer for at skjule det, men huset bør stadig være dekorativ i haven.

Vind og vejr

Et sikkert og behageligt hjem til fuglefamilien skal være sikret mod vind og vejr. Om sommeren er der den brændende varme og om vinteren er der kulde. Der kan være lækager på grund af regn. Stærk vind kan være meget ødelæggende for små babyfugle, hvis der er træk. Følg disse tip for at beskytte dit fuglehus mod vejret

 • Vælg et fuglehusdesign med et ventilationshul øverst på væggen for at sikre frisk luft og forhindre, at huset overophedes, da det kan kvæle babyfugle. Hvis designet ikke inkluderer ventilationshuller, kan du bore et ikke iøjnefaldende hul i hjørnet eller siden af ​​huset. Bor dog ikke huller i taget, da der kan forekomme lækager.
 • Placer huset, så åbningen ikke vender mod direkte sollys eller vind. Fuld eller delvis skygge vil hjælpe med at holde huset køligere, og et mere beskyttet sted vil være mere sikkert for fuglene. Om nødvendigt kan et overhæng over indgangen også hjælpe med at skabe husly og skygge.
 • Vinkle huset, så regn ikke så let kommer ind i hullet eller gennem ventilationshullet. Nogle modeller af fuglehuse inkluderer vinklede forside for at aflaste vandoverløb, og større tagoverhæng kan også hjælpe med at holde det indre af huset tørt. Huset kan også placeres i et mere beskyttet område, såsom under et taget eller på siden af et stort træ, der vil hjælpe med at beskytte fuglehuset.
 • Undgå fuglehuse lavet af metal. Metalhuset vil være som en lille ovn om sommeren, og det reflekterende metal er meget synligt for rovdyr.

Fuglehus – Byg selv et sundt indeklima.

Fuglehuse kan blive overfyldte, når fugleungerne vokser, hvilket giver sygdomme og mider har større chance for at sprede sig til de unge fugle. Et godt fuglehus er et, der tager hensyn til fuglens sundhed ved at følge disse tip:

 • Selvom det er muligt at male det ydre af et fuglehus, må du ikke male den indre overflade eller den inderste kant af indgangshullet. Vigtigt! Brug kun maling eller lakker, der er sikre for miljøet og dyr, og undgå blybaseret maling, der kan forgifte fugle med damp eller ved indtagelse.
 • Vælg et fuglehusdesign med passende indvendige dimensioner til de ønskede beboere. Et for lille hus kan få fugle til at blive kvalt, mens et for stort hus ikke vil være attraktivt for forældrefugle der vil byg rede. Mindre fugle kan også blive for kolde i større hjem, hvis de ikke for kropsvarme fra andre fugle.
 • Rengør huset sæsonmæssigt eller hver gang fuglefamilien fraflytter stedet. Fjern alt indlejringsrester og skyl huset med en rengøringsopløsning af en del klorin og ni dele vand. Skyl huset igen med rent vand, og lad huset lufttørre, inden du opbevarer det over vinteren eller sætter det tilbage til nye fugle.

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: