• Home
  • Hus

Vedligeholdelse af huset og gør-det-selv, idéer, tips og tricks.

På denne side er der mange gode råd til husejere om vedligeholdelse af huset. Det er meget vigtigt, at huset vedligeholdes, så skader undgås, og huset ikke forfalder. Skulle en skade alligevel opstå, så er du stillet bedst muligt over for dit forsikringsselskab, for du har jo gjort, hvad du kunne for at forhindre skaden. Desuden er det en dejlig personlig fornemmelse at vide, at huset er “sundt og har det godt” i al slags vejr.

Jeg vil lige starte med at vise dig et billede af mit hus…

Vedligeholdelse af huset og gør-det-selv, idéer, tips og tricks.

Behandling af træværk

Træværket på mit eget hus har den samme farve som overskriften. Farven hedder”imprægneringsgrøn” og passer godt ind i naturen. – Det er vigtigt at vælge den rigtige farve/de rigtige farver til træværket, derfor får du også senere nogle gode råd om farvevalg.

Grundregler

Her er nogle grundregler, som du bør overholde, når du skal behandle/male træværk:

  1. Træværket skal være helt tørt, før du maler.
  2. Sørg for at rense træværket af for støv og snavs.
  3. Tilrettelæg dit malearbejde ud fra lys-/skyggeforhold og mal ikke i bagende sol.
  4. Sørg for at alle materialer er klar på arbejdsstedet, inden du starter, dvs. pensler, rørepind, klude, terpentin, afdækningspapir, aviser m.v.
  5. Lad ikke brugte klude ligge i solen, da de kan være selvantændelige. Kom dem fx i en metalbøtte og sæt låg på, når du holder pause, og når du er færdig med dagens arbejde.
  6. Aflever tomme malerbøtter, malingrester, brugte klude og udslidte pensler til din lokale genbrugsstation som problemaffald.

Valg af maling til træbeskyttelse

Du bør ikke gå på kompromis ved valg af malingstype. Vælg en olieholdig maling med en god konsistens og indtrængningsevene. Den lægger en vandafvisende hinde over træværket. Til mit eget hus bruger jeg en type maling, der er ret tyk, men som fremhæver årene i træværket. Olien i malingen er lindolie, dvs. et rent naturprodukt, som tilmed er nemt at rense af huden.

Hvis du planer om at bruge en heldækkende maling, skal du tænke dig godt om. Har du først brugt heldækkende maling, er der ingen vej tilbage: åretegningerne i træærket bliver så godt som usynlige, og det synes jeg personlig er synd. – Men det er selvfølgelig helt dit eget valg.

Valg af farve

At vælge den rigtige farve/de rigtige farver kan være meget svært, men farvevalget er værd at overveje grundigt. Hos dit byggemarked kan du som regel få et farvekort, men farveindtrykket snyder ofte. Det bedste er derfor at prøve malingen af på et lille bræt. – Aftal det med dit byggemarked. Det kan normalt lade sig gøre. Så finder du samtidig ud af malingens konsistens.

Valg af farve til hus

Behandling for alger

Forhandlerne af træbeskyttelsesmidler gør i deres annoncer forbrugerne opmærksom på, at træværk skal behandles for alger og jordslåethed med algefjerningsmiddel, før det males. Efter min personlige mening er det fuldkommen unødvendigt at bruge tid, kræfter og penge på fjerning af alger. Det vigtige er, at træværket er rigtig tørt, når du starter med at male, og at du forinden har børstet træværket af for skidt og snavs. Brug en stiv børste. På den måde undgår du at indkapsle fugtighed i træværket, og få snavs i malingen.

Rensning af pensler

Når du er færdig med dagens malearbejde, behøver du ikke at rense penslerne af i terpentin. Du skal blot sørge for at stryge penslerne godt af for maling på kanten af malerbøtten og så sætte dem i et gammelt syltetøjsglas eller lignende fyldt med vand. Det handler nemlig om, at der ikke kommer luft til penslerne. Når du så genoptager malearbejdet og tager penslerne op af vandet, er de bløde og lige klar til brug efter et par strøg på en gammel avis. Du kan såmænd sagtens tage på ferie i 3 uger og lade penslerne stå i vand. Når du skal bruge dem igen, vil de være lige så bløde, som om du havde malet med dem dagen i forvejen.

Det er først når du er totalt fædig med at male træværk, at du skal rense penslerne i terpentin. Derefter skal du vaske dem i almindelig sæbevand og tørre dem af med en klud. Nu kan du med god samvittighed lægge penslerne til side. På den måde sparer du også penge, ved ikke at skulle købe nye pensler til næste malesæson. Malerpensler kan faktisk holde utrolig længe, hvis du sørger for at rense dem på dem på den måde, jeg lige har fortalt dig.

Et lille tip om køb af pensler!

Skal du bruge nogle små pensler i forskellige faconer til hjørner, smalle kanter og lignende, så kan man ofte finde nogle udmærkede pensler, når supermarkederne har 10-, 20- og 30-kroners marked.

Hvor tit skal træværket behandles?

Det afhænger for det første af den kvalitet maling, som du bruger. Dernæst afhænger det af vind og vejr. Træværket på et hus beliggende ved vandet skal normalt behandles hyppigere end normalt. Det samme skal husflader, der er udsat for meget kraftig sommersol. Fx er toppen af den sydvendte gavl på mit hus den, der normalt først trænger til træbeskyttelse. Ellers vil jeg sige, at hvis man maler med en maling, der i hierarkiet ligger næstefter en heldækkende, dvs. en maling med en rimelig fed konsistens, der fremhæver åretegningerne i træet, så skal du regne med at skulle male træværk ca. hver 6. år.

Rigtig god fornøjelse med malearbejdet!!!

Rensning af tagrender

Rensning af tagrender

Du bør rense tagrenderne på dit hus 2-3 gange om året. Rens tagrenderne en gang om foråret i marts eller april måned. Om efteråret er du nødt til at rense tagrenderne ad et par gange i oktober og november måned – specielt hvis du har høje træer i din have, for så får du garanteret mange blade i din tagrende.

Nåle fra lærketræer er noget af det værste, fordi de skaber dæmninger i tagrenderne, så regnvandet næsten løber over. Rens tagrenderne for sidste gang i udgangen af november måned, når du kan se at alle blade og nåle er faldet af træerne.

Rens bladene og slammet fra tagrenderne op i en spand. Og så skal det ikke tømmes ned i skraldespanden. Nej, det skal kommes på kompostbunken, selv om det ser nok så smattet og ulækkert ud. “Sorteringen” af slammet i kompostbunken sørger regnvejr m. v. for.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: