Udnyt mulighederne i din have

Ude i min have står et en klynge frugttræer, og når jeg besøger andre haver, møder jeg samme syn. To, tre, ja undertiden helt op til syv blomme, æble, pære eller kirsebærtræer, som står sådan lidt tilfældigt i en stor græsplæne. De skal jo helst være nemme at komme til, når frugterne skal plukkes, og der er sikkert også en del af os, der har haft en magelig hængekøje i tankerne, da træerne i sin tid blev plantet.

Frugttræer er skønne. Om foråret blomstrer de overdådigt, og sidst på sommeren giver de et velsmagende tilskud til kosten og sundheden. Men desværre gør de også græsslåningen rigtig besværlig. Når man for tyvende gang har snoet sig omkring træet med en tung plæneklipper, fået lavt hængende grene i hovedet og ligget på knæ med hækkesaksen for at trimme de lange græsstrå rundt om stammen, har kærligheden til de ellers så smukke træer ligesom fået et knæk.

nemme havemuligheder

Selv har jeg plantet en hæk af solbærbuske under mine æbletræer. På den måde er haven blevet delt op i to dejlige rum, det er slut med bøvlet græsslåning omkring træstammerne – og bedst af alt, så har jeg fået en hyggelig krog med buskene som væg og træerne som loft.

Afhængig af hvordan frugttræerne er placeret i din græsplæne, kan du plante lige eller snoede hække, som både letter havearbejdet og gør haven meget mere spændende. Eller du kan lave din helt private krog, hvor du kan snuppe en lur i det usete. Ungerne vil også elske sådan en ”hule” i haven, så når du alligevel er i gang, er det en god ide at lave flere små kroge, så I har hver jeres private rum til leg og afslapning.

Lad dig inspirere af ide-skitserne nedenfor – men husk, at der findes lige så mange muligheder, som der findes haver, så du kan frit kombinere planterne på din helt egen måde.

udnyt mulighederne - på rad og række 2Står dine frugttræer på rad og række, kan du skabe en hyggelig niche i haven ved at forbinde træerne med en hæk af solbær eller ribs.

Udnyt mulighederne - slynge

En munter slange af solbærbuske kan samle de spredte frugttræer i græsplænen og danne to små oaser med plads til leg og afslapning.

Udnyt mulighederne hyggekrog

Tre frugttræer midt i græsplænen kan se lidt forladte og malplacerede ud, men planter du en tæt hæk af sommerfuglebuske mellem dem, har du pludselig en stemningsfuld krog, hvor du kan glemme hverdagens stress og jag

Haveideer og mulighederHvis du planter buskene her i løbet af efteråret eller til vinter, vil du kunne nyde din nye frugt-hygge-have til sommer. Glæd dig!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: