Ude af øje – ude af sind

I går kørte jeg bagefter en trailer, der var fyldt til bristepunktet med plastiksække, grene og andet haveaffald. Destination: Den lokale genbrugsplads.

Det er så dejligt, at vi har de velfungerende genbrugspladser, og det er utrolig positivt, at nedfaldsblade, hækafklip mv bliver omdannet til lækker kompost, som vi kan hente om foråret og fordele i køkkenhaven, blomsterbedet og drivhuset. Alt det, der før i tiden blev brændt af, bliver nu brugt til noget nyttigt.

lækker kompost

MEN af og til undrer det mig, at landets haveejere kører så mange grene, staudetoppe og sække med ukrudt væk. Det tager jo trods alt tid at ligge der på landevejen med en trailer bag bilen – og det forbruger da også en del brændstof.

Jeg skal gerne medgive, at det kan være besværligt at lave sin egen kompost, og jeg synes egentlig heller ikke, at kompostbunker og kompostbeholdere er særlig smukke at kigge på. På den anden side, så gider jeg altså ikke køre på genbrugspladsen i tide og utide.

Så derfor har jeg plantet en solid buksbomhæk i et hjørne af haven. Den danner nærmest en halvcirkel og støder op til nogle tætte mirabeller og en guldregn. Det ser vældig kønt ud – og bag ved hækken samler jeg alt mit haveaffald. Nemt, praktisk og diskret!

hækafklip eller noget fælt ukrudt

Rummet bag buksbommene kan ikke ses fra haven. Og hver gang jeg har en favnfuld staudetoppe, et par lange grene, hækafklip eller noget fælt ukrudt, kan jeg bare kaste det over hækken og glemme alt om det. Ude af øje – ude af sind.

De første par år voksede kvasbunken næsten hurtigere end hækken, men da der først kom ordentlig gang i alle de små mikroorganismer, som lever af planteaffald, opstod der et glidende flow. Selvom jeg jævnligt smider nye grene mv over hækken, så bliver bunken ikke større, og hækken skjuler det hele bag sine tætte grene året rundt.

grenene og nedfaldsbladene

Selvfølgelig kunne jeg vælge at snuppe lidt af den lækre kompost, som efterhånden ligger i bunden af bunken. Men dels vil det sikkert indeholde ukrudtsfrø, og dels vil det være besværligt at få fat i. Så i stedet overlader jeg bunken til havens skrubtudser samt et hyggeligt pindsvin, som glæder mig om sommeren. Netop nu ligger det garanteret og snorksover i sin lune og trygge rede under alle grenene og nedfaldsbladene.

Mange havehilsner

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: