Tid til at ryd op i haven

Solen skinner, foråret banker på, og på vores lille genbrugsplads er der travlhed. Den ene toplæssede trailer efter den anden kommer trillende fra de nærliggende parcelhushaver for at læsse grene, kvas, staudeafklip og brune blade af.

Misforstå mig endelig ikke! Jeg er varm fortaler for genbrug og kompostering, men når jeg går en tur på vejene mellem de nævnte parcelhushaver, så undrer det mig alligevel lidt, at ejerne vælger at køre på genbrugspladsen med alt det organiske affald, som sagtens kunne omsættes i haven, mens de beholder alskens uorganiske ting og sager. Især drivhusene er der læs på 😉Og nej, det er ikke kun opmagasinerede havemøbler eller kapilærkasser, der snart skal i brug.

I en enkelt have tæller jeg 15 flamingokasser i diverse størrelser, der ligger mellem buske og gyngestativer, som vinden nu har efterladt dem. Omkring halvandet hundrede plastikpotter vakler i høje tårne. En samling brugte fliser samt et mindre bjerg af byggeaffald ”pynter” i indkørslen, og en bunke sømfyldte brædder mellem halvlagt græs fortæller deres tavse historie om en højbedsdrøm, der i alt fald ikke blev realiseret sidste år. Sorte og meget fyldte plastiksække læner sig op ad husmuren omringet af bolde, små cykler og andet legetøj, der engang var farvestrålende, men nu blot er falmet og glemt.

Min rolige oase

Nå, det er sandelig ikke velopdragent at stå og glo ind over folks hække, så jeg vandrer videre, blot for at blive mødt af nogenlunde samme syn lige omkring næste hjørne. Derimod er der langt mellem kompostbunkerne, de tykke lag af nedfaldsblade, afsavede grene eller afklippede staudetoppe. Men den slags er selvfølgelig kørt på genbrugspladsen 😜

På min vej gennem parcelhuskvarteret så jeg også et par velanlagte og meget velplejede haver. Med pergolaer, stenhøje, vandbassiner, lysthuse, drivhuse, udekøkkener og loungemøbler under halvtage.

Så da jeg kommer hjem til min egen have, slår det mig, at den i princippet er vældig ordinær grænsende til det småkedelige.  Græsstier, træer, buske og blomster. Blot en enkelt bænk, mit gamle rådyr i mosklædt beton og et par fuglebade … samt vinterens foderautomater.

rådyr i mosklædt beton og et par fuglebade
Men samtidig tror jeg, at det netop er enkeltheden og det beskedne udbud af menneskeskabte ting, der gør haven til en skøn oase for sjæl og sind. Her er intet, der afleder opmærksomheden fra træernes bark og buskenes knopper – eller noget, der konkurrerer med vintergækkernes nikkende hoveder og erantissernes glade ansigter.

Jeg har snuppet et foto af min have set fra gavlens loftsvindue – og så vil jeg ellers bare ønske jer alle en skøn weekend … måske i oprydningens tegn? 😉 Hvem ved, måske kan en tur på genbrugspladsen med diverse plastik, flamingo, kasseret legetøj, halvknuste fliser, frønnede brædder og udtjente havemøbler ligefrem give plads til et sommerfuglevenligt blomsterbed, en lille køkkenhave eller en dejlig hyggekrog

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: