Teaktræ havemøbler: Hvad du skal vide før du køber havemøbler i teak

Ønsker du havemøbler af høj kvalitet og med et yderst eksklusivt udseende, skal du vælge teaktræ havemøbler. Havemøbler fremstillet af teak er lyse, og de ligner ofte noget, hvor en designer har haft en finger med i spillet.

Prismæssigt ligger havemøbler i teak også i en ende, hvor de færreste kan være med, da du sagtens kan betale op til 2.000 kr. for en enkelt teak havestol eller 8.000 kr. for et havebord i teaktræ. Når man først har ramt dette prisleje, er det derfor også vigtigt, at man tager god hånd om sine havemøbler.

Grunden til, at teak er velegnet til havemøbler, er, at det er en yderst fed træsort. Den naturlige fedme kommer sig af, at træet indeholder enormt meget olie, hvilket gør det til en meget holdbar træsort. Dette gør også, at havemøbler i teaktræ godt kan holde til at stå ude hele året; i princippet.

Du skal selvfølgelig være klar over, at vind og vejr vil påvirke udseendet på havemøblerne, og vil du lade dem stå ude hele året, skal du som minimum behandle dem med en olie eller forsegler særligt beregnet til teak. Optimalt set skal du lægge en presenning eller et dække over havemøblerne.

Et andet lille fif i forhold til dine havemøbler er, at du efterspænder skruer og møtrikker mindst to gange om året. På denne måde sikre du dig, at for eksempel benene på dine havestole ikke bliver unødigt belastet på grund af løse led.

Teaktræ havesæt

teaktræ havesæt

Læs mere her

Dækstol teak

dækstol teak

Læs mere her

Havebænk teak

havebænk teak

Læs mere her

Hvordan påvirker vejret dine havemøbler i teak?

Udover at være en fed træsort, så indeholder teak også meget kalk. Dette betyder, at teaktræ får en grålig nuance, når det bliver ramt af kombinationen af ilt og UV-stråler fra solen. Dette betyder blandt også, at snavs og fugt får nemmere ved at trænge ned i træet samtidig med, at det øverste lag af teaktræet kan udtørre, og dermed vil der opstå små revner.

Du vil ikke helt kunne forhindre, at dette sker over tid, men du kan mindske reaktionen ved at behandle dine havemøbler med førnævnte olie eller forsegler. Hvis du meget gerne vil undgå, at dine teaktræ havemøbler bliver misfarvet, skal du sørge for at købe havemøbler, der er fremstillet af såkaldt gammelt teak.

Teaktræ, der er yngre end 60 år, vil hurtigere blive sort i farven samtidig med, at det har større tendens til algevækst samt svamp. Du vil naturligvis skulle betale mere for havemøbler fremstillet af ældre teak, men de er til gengæld også kendt for at have en levetid på minimum tre årtier.

Når du anvender teakolie eller –forsegler, skal du huske at kigge efter, at produktet er beregnet til udendørsmøbler. Du skal ligeledes være opmærksom på, at produktet ikke er linolie baseret, da dette vil misfarve møblerne. Ved at anvende en olie eller en forsegler på dine teakhavemøbler, vil du opnå den fordel, at du hurtigere kan tage møblerne i brug efter et kraftigt regnvejr. Og med den danske sommer, kan dette godt blive nyttigt.

Vedligehold af havemøbler i teaktræ

Havemøbler i teak skal grundet prisen ses som en investering. Derfor er det også vigtigt, at du passer godt på dem og sørger for at afsætte tiden til at vedligeholde dem korrekt. Du vil selvfølgelig altid blive klædt godt på til denne opgave af forhandleren, men du kan få et lille indblik i de vigtigste elementer her.

Læs mere om, hvordan du vedligeholder teaktræ her.

Når du skal gøre dine teak havemøbler rene, er det vigtigt, at du har de rigtige produkter hertil. Det være sig et, der kan rengøre og fjerne eventuelle belægninger på overfladen, såsom alger, fedtpletter eller lignende. Det andet produkt skal være et, der er med til at undgå, at træet bliver ødelagt, og det skal samtidig sørge for, at den naturlige overflade bliver opklaret.

Det er altid bedst at spørge din forhandler, hvis du er i tvivl. Det vil være en vurderingssag, om du vil nøjes med at rengøre dine teakhavemøbler med soda. Det vil kun kunne fjerne det mest overfladiske snavs, og det vil bestemt ikke kunne fjerne den grålige nuance.

Det kan dog gå an til den mere daglige rengøring af møblerne, hvor brun sæbe er et absolut no-go. Et andet no-go i forbindelse med vedligeholdelsen er anvendelsen af en højtryksspuler. Det kraftige tryk vil være alt for voldsomt ved den bløde træsort, og overfladen på dine havemøbler vil blive efterladt med store riller.

En sidste anbefaling er, at du ikke begynder at bejdse eller lakere dine havemøbler i teak. Det kan være fristende i og med, at møblerne på sigt vil miste lidt af den flotte teakfarve. Hvis du tyer til denne løsning, vil du dog erfare, at dine havemøbler får små kalkringe under laget af lak, som kun kan fjernes ved at slibe møblerne. Ved at bejdse eller lakere vil du samtidig lukke totalt af for det øverste lag, hvorfor træet ikke kan ånde. Dette vil medvirke til en større risiko for, at dine havemøbler udtørrer, og dermed mindskes levetiden.

Rundt teak havebord

rundt teak havebord

Læs mere her

Havestol i teaktræ

havestol teak

Læs mere her

Havebord i teaktræ

havebord teak

Læs mere her

Sådan køber du teaktræ havemøbler

Har du fået mod at finde et par havemøbler i teak til haven, skal du overveje, om du vil købe dem i en fysisk butik eller bestille dem på nettet. Tager du til en fysisk butik, kan du prøve møblerne og se dem med det samme. Det giver en hands on oplevelse, og du er derfor også fri for overraskelser. Men der kan være rejsetid, skuffelser med hensyn til lagerbeholdning og transportproblemer. Det er nemlig ikke sikkert, at du kan have dem i et normalt bagegerum. Så det bør tages med i overvejelserne.

Du kan også købe dem online. Her kan du ikke teste dem og tager lidt en chance. Til gengæld kan du spare en del penge da priserne er lavere på grund af at de ofte ikke har en fysik butik og så kan du bestille dem hjemme fra din sofa. Og online butikker som boboonline.dk har 365 dags returret så hvis dine møbler ikke passer ind så kan du få pengene tilbage.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: