Sommerstiklinger af træer og buske
Juni og juli er stiklingetid. Det er det rigtige tidspunkt at formere en lang række af havens buske med stiklinger.Man kan lave masser af nye planter på meget lidt plads, og hvis man følger nogle simple regler, er det nemt at have med at gøre. Du kan også lave vinterstiklinger som du kan læse om her.
På billedet ses nogle stiklinger af henholdsvis Forsythia, en lille gæslingepil, og en Blodribs. Bladene er fjernet på den del af stiklingerne, der skal i jorden.
Længden af en stikling er ikke kritisk, bare der kommer nogle få blade over jorden, og der samtidig er knopper på den del af stiklingen, der kommer under jorden.
Stiklingerne på billedet er alle topstiklinger, det vil sige at de er skåret yderst på skuddet. De næste stiklinger, der skæres længere inde på skuddet, kaldes ledstiklinger.
De fleste arter slår fint rod, uanset om man bruger ledstiklinger eller topstiklinger. Nogle arter slår lettest rod, hvis stiklingerne er skåret på meget unge, bløde skud, mens andre lykkes bedst, hvis stiklingerne er mere faste, eller “modne”. Prøv begge dele, og se hvad der lykkes bedst i hvert enkelt tilfælde.
Rødderne kommer ofte lige under de knopper, der kommer under jorden.
Her ses en stikling fra sidste år. Stiklingen blev skåret lige under et bladpar, der hvor det tykke bundt rødder sidder.
Læg mærke til, at der også kommer en enkelt rod lige under det nye skud. Sørg altid for, at der kommer et eller flere hold knopper under jorden.
Stiklingerne skal sættes i en veltilberedt, løs jord. Almindelig havejord er udmærket, dog kan det være en fordel at blande lidt sand eller grus i, hvis man har en meget stiv lerjord.
Det er nemmest at sætte stiklingerne i jorden, hvis man “skærer for” med en gammel kniv, en spartel eller lignende, især hvis der er tale om meget bløde stiklinger.
Stiklingerne er her sat i en træramme, for at de senere kan dækkes over med en plasticbeklædt ramme.
Trærammen er 90 cm bred, og der står cirka 150 stiklinger på det lille stykke, der er vist her. Nok til ca. 40 meter hæk!
Det er altså ikke de store arealer der skal til, for at producere planter til eget og den nærmeste families forbrug. Straks efter at stiklingerne er sat i jorden, er de vandet til med rigeligt vand.
Til sidst er der lagt en ramme med plastic over stiklingerne.
De næste uger skal man bare jævnligt overbruse stiklingerne. En eller flere gange om dagen, hvis det er solskin og varmt i vejret. I regn og gråvejr kan man måske nøjes med at vande en til to gange om ugen.
Men kig på stiklingerne. Er de slappe at se på, har de gavn af lidt vand.
Rammerne med stiklinger skal helst stå et sted, hvor den kun får sol nogle få timer om dagen. I en varm periode vil stiklingerne brænde af, hvis de står i fuld sol hele dagen.
Stiklingerne vil normalt slå rod i løbet af 3-4 uger. Det kan selvfølgelig variere noget, alt efter hvilken art der er tale om, og hvordan vejret er.
På mange planteskoler forenkler man processen noget, ved at trække hvidt plastic direkte hen over stiklingerne, umiddelbart efter at de er stukket og vandet til. Det får så simpelthen lov at ligge der, til stiklingerne har slået rod. Man vander altså ikke undervejs.
Det er en barsk metode, fordi der bliver meget varmt og meget fugtigt under plasticdækket. Alt taler for at det skal gå galt, og alligevel lykkes det som regel, ihvertfald med mange arter. Til hobbybrug vil jeg nu mene, at man skal unde sig selv den glæde det er, at se til stiklingerne hver dag, og overbruse dem når det er varmt.
Man kan dyppe stiklingerne i en roddannerhormon, men jeg vil ikke anbefale det til hobbybrug. Som regel er det helt unødvendigt, og doseringen kan være kritisk for nogen arter. Får de for lidt, har det ingen virkning, og får de for meget, kan det hæmme roddannelsen. Så spar de penge, og køb en spændende plante i stedet for.
Når stiklingerne har rod, skal de langsomt afhærdes. Start med at lette plasticlåget nogle få centimeter, og tag det eventuelt helt af når det er regnvejr. Giv stiklingerne mere luft efterhånden, så plasticdækket helt kan fjernes efter 2-3 uger.
Lad stiklingerne stå på stikkebedet vinteren over, og dæk dem gerne let med granris eller lignende. Til foråret skal de så plantes ud. De kan stå tæt det første år, 10-15 centimeter mellem planterne er fint. De fleste ting gror voldsomt det første år.
Til efteråret vil de normalt have en størrelse, der svarer til de hækplanter man køber i planteskolen. Hvis man derefter planter dem om, og lader dem stå et år mere, er de på størrelse med de buske man kan købe.
Start med nogle af dem der er nævnt herunder, så skulle der være en rimelig chance for succes:
- Blodribs – Ribes sanguineum
- Blærespiraea – Physocarpus opulifolius
- Dværgmispel – Cotoneaster – De fleste krybende arter og sorter er nemme at få rod på.
- Fjeldribs – Ribes alpinum
- Fuchsia – Fuchsia – Både havefuchsia og de mere sarte sorter slår meget let rod.
- Gedeblad – Lonicera – De fleste arter og sorter
- Gyvel – Cyticus – Kan være lidt vanskelig, men absolut værd at prøve.
- Hyld – Sambucus nigra
- Ildtorn – Pyracantha – De fleste sorter slår let rod.
- Klokkebusk – Weigela – De fleste arter og sorter
- Kranstop – Stephanandra incisa “Crispa”
- Liguster – Ligustrum – De fleste arter og sorter
- Perikon – Hypericum – Både de krybende og de oprette sorter er nemme at have med at gøre.
- Potentil – Potentilla – De fleste sorter slår meget let rod.
- Ranunkelbusk – Kerria japonica
- Ribs – Ribes rubrum
- Roser – Rosa – Mange sorter kan formeres ved stiklinger.
- Sommerfuglebusk- Buddleia – Slår hurtigt rod.
- Vintergrøn – Vinca minor og Vinca major – Meget nem.
- Snebær – Symphoricarpos – Alle arter og sorter.
- Solbær – Ribes nigrum
- Spiræa – Spiraea – Alle arter og sorter
- Stjernetop – Deutzia – De fleste arter og sorter.
- Stikkelsbær – Ribes uva-crispa
- Tusindtop – Sorbaria – De fleste arter og sorter.
- Uægte jasmin – Philadelphus – De fleste arter og sorter.
- Vinterglans – Pachysandra terminalis – De fleste sorter slår let rod.
- Vårguld – Forsythia – Alle arter og sorter
Så enkelt er det i princippet at lave sine egne planter. Man må naturligvis eksperimentere lidt med stikketidspunkter, stiklingernes modenhed, og så videre. Men fat kniven, og gå i gang. Så vil du hurtigt gøre dine egne erfaringer.