Smuk have der er nem og let at passe
Jeg sidder og tænker på alle jer haveejere, som har susende travlt i hverdagen og sjældent når alt det i haven, som I drømmer om.
Uanset hvor stor eller lille jeres have er, så gætter jeg på, at det meste af den består af græs.
Sådan en græsplæne ser gerne lidt trist og forsømt ud på den her årstid. Hvis der er et blomsterbed i haven, er det måske fyldt med visne stængler og ukrudt, og mellem fliserne på terrassen vokser mosset fornøjet. Hækken snakker vi slet ikke om – den blev kun studset lemfældigt i sommer, så lige nu ligner den en langhåret hippie.
Kan du genkende beskrivelsen – og er du parat til at tænke lidt utraditionelt?
I stedet for græs kan du fylde haven med små træer og buske. De kræver uhyre lidt vedligehold – de giver læ og skyggefulde kroge, som er dejlige på solvarme dage – og de gavner miljøet. Træer og buske ”spiser ” nemlig CO2 og oplagrer det i stammer og grene. Planter du din have til, er du altså med til at bekæmpe den globale opvarmning. Desuden får du meget mere tid til at nyde din familie og slappe af i haven.
Du kan fx starte med at plante buske, stauder og slyngroser rundt om eller langs med terrassen. Det vil skabe læ, ramme terrassen ind og gøre den meget hyggeligere. Og takket være planterne vil du ikke kunne se resten af haven, når du sidder på terrassen. Så hvis haven i perioder er lidt forsømt, lægger du ikke mærke til det og får ikke dårlig samvittighed over det! Det er måske lidt snyd, men det virker – akkurat ligesom positive tanker!
Næste skridt er at få has på græsplænen. Få en gartner eller familiens stærke mand til at fræse hele plænen op på nær en 2 meter bred sti langs med hækken. Så er der god plads, når du af og til bliver nødt til at svinge hækkesaksen. Desuden vil du med tiden opdage, at det er utrolig hyggeligt at gå en tur på stien.
Resten af haven plantes til med lave træer og buske. I løbet af en årrække vil de danne en lille skov – og stien langs hækken bliver på den måde til en skøn skovsti. Her kan du filosofere i fred og ro – og er der børn i familien, vil de elske både skoven og stien. Tage på opdagelsesrejse i de dunkle kroge, bygge huler og møde mystiske dyr.
I stedet for at bevare græsset på stien, kan du sprede et tykt lag flis på den. Så slipper du for at rende rundt med plæneklipperen. Til gengæld skal der lægges lidt ny flis på med års mellemrum, men det kan gøres, når det passer ind i din kalender.
Det er ikke særlig dyrt at plante hele haven til med små træer og buske, hvis du vælger nogle af de arter, som normalt bruges til læhegn. De koster 10-25 kr stykket og fås i bundter af 25 stk. Til 100 m2 skal der bruges omkring 50 planter. Hvis du har lyst til at sætte nogle finere buske eller småtræer rundt om i beplantningen, kan du sagtens gøre det, men læhegnsplanterne er både robuste og kønne – og så vokser de hurtigt. Så hvorfor ikke vælge den lette løsning, når den tillige er billig!
Hvis du synes, det vil virke lidt for voldsomt at plante hele græsplænen til, kan du nøjes med at lave en stor eller flere små klynger af buske fordelt rundt om i haven. Mellem klyngerne kan du bevare græsplænen som 2-3 meter brede stier og små lysninger. De skal ganske vist slås, men det tager ikke nær så lang tid som at slå en stor græsplæne. Og i takt med at buskene vokser til, vil stierne ligge i skygge det meste af dagen. Det kan græsset ikke lide. Det vil vokse langsomt, og så skal plæneklipperen kun startes hver 14. dag.
Mellem år og dag vil haven – stor eller lille – udvikle sig til en dejlig grøn oase. Hvis du har lyst, kan du lægge nogle forårsløg mellem buskene, så der er noget at kigge på og glædes over, når vinteren går på hæld. Eller hænge et par fuglekasser op. Musvitter og blåmejser vil gerne bo i en naturlig have, og det vil en lang række sangfugle også. Så i stedet for at kæmpe med en brølende plæneklipper og dårlig samvittighed kan du slænge dig i liggestolen og nyde fuglesangen.