Silkehaler i haven

I forgårs, netop som solen tittede frem mellem skyerne ved middagstid, landede en lille flok silkehaler i havens gamle æbletræ. – Ih, se, jublede de på klingende svensk, – det er jo Cox Pomona æbler. De er så lækre og nemme at hakke i. Uhmmm!

Hvorefter de kastede sig over de røde æbler med målrettet appetit.

Hurtigt åbnede jeg havedøren på klem. Jeg elsker lyden af kvidrende silkehaler. Deres stemmer lyder nærmest som ringlen af fine små sølvklokker, og selvom jeg er vant til at få besøg af et par stykker hver vinter, så kan der gå år imellem, at de ligefrem optræder i flok.

flok silkehaler i havens gamle æbletræ

Sådan lokker du silkehalerne til at besøge din have

I tidens løb er der mange, der har spurgt, hvordan jeg dog bærer mig ad med at få besøg af disse smukke fugle – og svaret er såmænd ganske enkelt: Jeg har et stort æbletræ, hvor æblerne bliver hængene på grenene til langt hen i december.

Det er jo ikke alle æblesorter, som er langtidsholdbare. Og har man et godt vinteræble i haven, er det desuden fristende at plukke løs og gemme frugterne i kasser og kurve, så man har hjemmeavlet og billig frugt til eget forbrug det meste af vinteren. Men i min verden skal der også være mad til fuglene, så derfor plejer jeg kun at plukke de æbler, jeg kan nå fra jorden.

smukke silkehaler

Cox Pomona er som nævnt et godt vinterfugle-æbletræ, og det samme gælder for Ingrid Marie, Ildrød Pigeon, Cox Orange og Belle de Boskoop. Samt for langt de fleste vildæbler og mange prydæbler. Og hvis du har et æbletræ i haven, som modner sent og holder godt fast på sine æbler, så må du meget gerne fortælle mig, hvilken sort det er. Bare skriv i kommentarfeltet. Det vil jeg blive rigtig glad for 🙂

Er silkehalerne fulde?

Nå, men tilbage til de smukke silkehaler. De yngler i nåletræsbæltet højt mod nord og er rimelig almindelige træk- og vintergæster her i landet. Især i den østlige del. Men modsat mange andre fuglearter, der følger en fast trækrute, så orienterer silkehalerne sig efter fødeudbuddet, og lader sig altså let lokke til haven, hvis der er noget godt at putte i næbbet. Rønnebær er deres absolutte livret, så det kan du jo lige have in mente, hvis du har planer om at plante et par nemme træer i haven.

Cox Pomona er et godt vinterfugle æbletræ

Silkehalerne lever udelukkende af frugt og bær om vinteren. På en kold dag kan fuglen sætte en anseelig portion gærede bær til livs, og den burde faktisk blive plørefuld. Men den er udstyret med en fantastisk aktiv lever og kan forbrænde store mængder af alkohol. Så nej – den gamle skrøne om, at fuglene er berusede, passer ikke. Men ikke desto mindre har de indtaget en hel del promiller 🙂

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: