Romantik i haven

Døm selv, om det er godt eller skidt – men vi kvinder er ofte nogle uforbederlige romantikere. Nå ja, det kan da godt være, at vi udadtil virker snusfornuftige – men mon ikke de fleste af os har en svaghed for bløde puder, tændte stearinlys …… og lyserøde staudebede.

På det seneste har flere havekvinder i alt fald efterlyst ideer til lyserøde, pink og rosa staudebede, så lur mig, om ikke der bor en lille prinsesse i mange af os.

For år tilbage anlagde jeg selv et større bed i lyserøde pasteller. Det er dog for længst blevet infiltreret af gule, blå og mørkerøde indslag og bærer ligesom mit hjem og mit hjerte præg af, at livet sjældent er en dans på lyserøde roser. Men det skal sandelig ikke forhindre mig i at give et par nemme forslag til romantisk stemning i såvel sol som skygge.

Kejserbusken

Kejserbusken, der allerede står i fuldt flor midt om vinteren, kan jo indlede blomstringssæsonen i bedet, der er placeret ved terrassen eller på en anden lun og solrig plads i haven. I marts får den selskab af lyslilla krokus og duftende hyacinter, og fra slutningen af april svajer lyserøde tulipaner i tæt kinddans.

I takt med at tulipanerne takker af, springer haveiris, valmuer, pæoner, storkenæb og lupiner ud. Afhængig af sort varierer nuancerne fra fræk pink til sart fersken, og der skal både held og vovemod til at blande hele paletten med succes. Så vælg dem, du synes bedst om. Og brug evt den lille bakkestjerne som munter bund i bedet.

Lupiner

Lupiner

Efterhånden som højsommer bliver til høst tager hestemynte, kattehale, purpursolhat og stjerneskærm over. Bland som du har lyst – og put gerne et par små lyserøde potentil ind i flokken. De blomstrer så dejligt længe og passer fint sammen med skt hansurt og asters, der er som skabt til at slutte ballet i det solrige staudebed.

Skt hansurt sammen med sentblomstrende storkenæb

Skt hansurt sammen med sentblomstrende storkenæb

I den skyggefulde del af haven er påskeklokkerne selvskrevne. I milde vintre kan de begynde at blomstre allerede i februar, og selvom de falmer efterhånden som solen stiger, kan de være smukke til langt hen i maj, når kæmpestenbræk for længst har taget over sammen med akelejer, der hurtigt får selskab af hjerteblomst, porcelænsblomst og de uundværlige storkenæb, der findes i et utal af højder og farver og kan vokse overalt i haven. Hvis de bliver klippet ned, inden de går i frø, vil de blomstre igen sidst på sommeren.

Silkepæon

Silkepæon

Silkepæoner blomstrer flottest i fuld sol, men de kan sagtens trives i let skygge, og her vil de enkelte blomster holde lidt længere. Så brug dem endelig i rigt mål og nyd dem sammen med førnævnte storkenæb og ranke akelejer, der sår sig villigt og dukker op på nye, overraskende steder. Det er den slags naturligt kaos, der passer så perfekt sammen med romantik, der jo også kan være svær at styre!

Høstanemoner findes i flere varianter og farver

Høstanemoner findes i flere varianter og farver

Astilbe og høstanemoner trives også i let skygge, men ellers kan der godt blive lidt ”stille” i bedet sidst på sommeren. Men sådan går det jo tit med kærligheden, der afløser forårets romantiske leg. Plant lidt hosta og bregner i bedet og glæd dig over deres grønne trofasthed.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: