Orkide Myter

Der er mange myter omkring orkideer. Det må være den fascinerende blomst og vækstform som gør at folk tror orkideer må være noget specielt. Jeg er selvfølgelig enig i at orkideer er specielle, men der er nogle af myterne som er lidt irriterende, så lad os få sat et par ting på plads.

Eksempler på myter:

  • Orkideer er parasitter! Ikke sandt. I troperne omtales orkideer ofte som parasitter fordi de vokser på træerne. Men parasitter er de nu ikke, for epifytter trækker ikke næring ud af deres værter, men søger blot en mulig bopæl. Det er måske lidt opportunistisk, men ikke en parasit. Der findes dog jord orkideer som via mellemmand (svamp) få energi fra træer, men aldrig direkte – det er i hvert fald ikke bevist endnu.
  • Orkideer er svære! Nej orkideer er bare tilpasset specielle forhold, dermed findes der en orkide til næsten alle forhold. Så det handler om at vælge rigtigt. Men det handler også om lidt held, bare fordi det ikke lykkedes første gang så behøver det ikke være håbløst, så længe man lærer af sine fejl er alting en succes. Dog er det ikke alt som er grønt som er levende, så pas på planter som under transport er blevet kølet ned eller overstresset, de er måske pænt grønne nu, men ellers dødsdømte
  • Orkideer er dyre! Tjah hvad er dyrt, hvis man tænker på hvor lang tid det tager at fremstille en orkide så er de faktisk nogle af de billigste planter, og med dagens priser så kan en phalaenopsis hybrid sagtens konkurrere pris- og holdbarhedsmæssigt med enhver blomsterbuket.
  • Orkidedyrkere er skøre! Selvfølgelig er vi det, men vi er skøre på forskellige måder. Enhver orkidedyrker med lidt erfaring har sine helt egne ideer. Og for at dyrke orkideer skal man nok turde tro lidt på at man kan og at ens egen vurdering er den rigtige. Og så må man aldrig gå i panik, det kommer der ikke noget godt ud af.

En anden ting som kan irritere mig rigtig meget, er når folk sætter navn på deres navnløse orkideer. Med mere end 100.000 hybrider (mere end 3 gange så mange som der er arter), så kan dette simpelthen ikke lade sig gøre, så lad vær!

Det ødelægger hele systemet når folk fremstiller egne navneskilte baseret på gæt. En plante bliver ikke mere værd af et komplet navnskilte (det er ok at skrive Phalaenopsis hybrid), hvis man kunne lide planten nok til at købe den uden navneskilte, bør man være modig nok til at vedstå at det er en navnløs hybrid og at man alligevel syntes den er flot.

Myter om enkelte orkideer:

Cattleya labiata er nok den af Cattleya arterne som der har floreret flest historier om. Den var den første Cattleya som blomstrede i Europa, og skabte straks stor opmærksomhed omkring sin store blomster. Mere specifikt blomstrede den i 1818 hos William Cattley fra Barnet, England. Swainson som først indsamlede planten vider fortalte ikke umiddelbart nogle hvor planten kom fra.

Så jagten gik ind, men der gik 100år før man igen fandt den. I den periode gik der mange spekulationer om hvorfra og hvordan Swainson havde fundet planterne, bl.a. kommenterede Fredirick Boyle i en artikel, at Swainson muligvis havde fået planten fra en omkommen plantesamler og derefter havde brugt planterne som pak materiale for hans egne indsamlede planter.

Denne historie skulle nok aldrig været taget alvorligt, men var blot engelsk humor for hvor svært det ville være at finde ud af hvor den mystiske Cattleay labiata kom fra. Heldigvis dukke Swainsons egne noter frem nogle få år senere, men da havde historien om pak materialet allerede forankret sig godt og grundigt. Men heldigvis blev Cattleay labiata genfundet og findes i mange farve former, og planten er da ikke mindre dårlig af af den gode historie ikke er meget mere end en historie.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: