Mos i græsplænen – hvad gør man?

Det er lige nu høj sæson for mos, og hvis din græsplæne ser ud som på billedet her så er det absolut på tide at du gør noget, for ellers risikere du at skulle starte helt forfra med at så græsset, og det er der jo ingen grund til hvis man kan redde det, men det er ikke sikkert du helt kan undgå at drysse lidt græsfrø ud, det kommer helt an på hvor meget mos i græsplænen du har fået.

Når først mosset har fundet plads i græsplænen så er det overordentligt svært at slippe af med igen. Derfor er det vigtigt at sætte hurtigt ind over for mossset inden det bredder sig alt for meget.

Der findes lidt forskelligt man kan gøre for at slippe af med mosset, nogen ting virker bedre end andre, og prisen er da også derefter. Udgangspunktet inden du går i gang er at vurdere hvor meget mos du har i græsset inden du går i gang.

Hvorfor kommer mos?

Det er svært entydigt at sige hvorfor der er mos i græsset, men der er selvfølgelig en række faktore der spiller ind på mosvækst.

Generelt kan man sige at det er en kamp imellem mos og græs, og den stærkeste vinder. Normalt er græs stærkere en mos, men i nogen tilfælde er vækst betingelserne for græsset dårligere end vækst betingelserne for mos, og det er i de situationer mosset vinder over græsset. Skygge og fugt er nogen af de ting der hjælper mos til de optimale vækst betingelser, og det siger selv at det er svært og undgå.

Hvordan slipper man så af med alt det mos?

Der er mange gode guides til det på nettet, men jeg vil alligevel give dig mine bud på hvordan man slipper af med det møg irriterende mos. De er lidt forskellige måder at gribe det an på, her tager vi fat i den billige ende og lader de store mosfjernere stå i garagen.

Haveriven gør underværker

Hvis du tager godt fat med en almindelig have rive, og så river godt i bund, så gør det faktisk underværker. Men det er benhårdt, og tager lang tid, når du så er færdig så har du en masse løst læggende mos i haven, det skal selvfølgelig samles sammen, eller kan man risikere at det sætter sig fast igen. Du kan enden tag hele haven eller nøjes med de steder hvor der er mest mos i græsplænen. Jeg vil anbefale at man går hele plænen igennem.

Gødning er vigtigt

Når riven har gjort sit arbejde, eller rettere sagt når du har gjort arbejdet med riven, så skal græsset have gødning, og det er vigtig man gøder det. Samtidigt med at man har fjernet mos med riven, så har man blottet græsrødderne.

Det er egentlig i sig selv en god ting, fordi de skal nemlig have luft for at græsset vokser optimalt, men det kan ikke undgås at man også har beskadiget nogen af rødderne, og derfor skal plænen have en god gang gødning, og den vil med garanti elske dig for det!

Plænekalk til hjælp med mos bekæmpelse i græsplæne

Gøding og plænekalk er godt, det dræber mosen og gøder græsset. Så det er har en dobbelt effekt, men erfaring er dog at det skal følges op med et par behandlinger.

Efterfølgende skal det døde mos fjernes, ellers giver man gode betingelser for nyt mos. (Se punktet mos fjernelse). Plænekalk er også med til at  give en flot og slidstærk plæne med et dejligt mørkegrønt udseende!

 

Gødning øger betingelserne for græsset

Plænekalk er egentlig både gødning og bekæmpelse, men græsset har godt af noget mere gødning, men man skal passe på at man ikke giver for meget gødning, for så har man græs til knæene i løbet af 14 dage. Til at gøde med kan man fx. bruge Turfline plænegødning du kan finde det her.

Slå ikke græsset for kort

Græs er lidt ligesom et isbjerg, man kan kun se toppen af det. Man siger at rødder er lige så lange som græsset er. Og hvis rødderne er korte så har græsset dårlige vækstbetingelser. Så nu kan du næsten selv gætte hvorfor du ikke skal slågræsset så det bliver alt for kort. Græs skal helst være 4cm eller længere.

Husk at samle det slået græs sammen

Hvis nyslået græs for lov at ligge på græsplænen så hjælper med det, at give fugtige og gode vækst betingelser til det mos der vokser nedenunder. Derfor er det vigtigt at du river det nyslået græs sammen med det samme.

Brug en plæneluftere og undgå manuelt arbejde?

Hvis man ikke er til manuelt arbejde, så er der altså også mulighed for at bruge en plænelufter, de kan enden købes eller lejes. Man kan i skrivende stund for en el drevet og billig plænelufter til blot 899,- Kr, og det er jo faktisk ikke alverden, faktisk så er udlejningsprisen i bauhaus den samme eller lidt dyre, men her lejer du så også en benzin drevet plænelufter.

Mos er en irriterende ting i haven, det ødelægger chancerne for en god og flot græsplæne. En god plænelufter fjerner mosset uden af fjerne græsset.

Plænelufter og mosfjerner

Plænelufteren gør mere end bare at give græsrødderne den luft de har brug for, den er også mosfjerner for uønsket mos vækst i plænen. Dermed slår man 2 fluer med et smæk, man kan vel kalde det en plænelufter mosfjerner. Når man går i gang med det så fjerner du let mosen fra din grassplæne.

Husk gødning ved plæneluftning

Når man går i krig med plæneluftning så er det vigtigt man har gødning klar bagefter, man påfører nemlig græssets rødder let skade når man med plænelufterneren fjerner mos. Der for er det vigtigt at man hurtigt giver den nødvendige gødning efter plæneluftning.

Plænelufter benzin eller el?

En benzin drevet plænelufter bruger helt almindeligt 92 blyfri, så der er altså ikke noget specielt plænelufter benzin på markedet. Derimod kan man også få el drevne plæneluftere, om man skal vælge en el- eller benzindrevet model kommer rigtig meget an behov. Har man en stor have, så vil jeg anbefale en benzin drevet plænelufter vertikalskærer. Har man derimod en lille og tilgængelig have så vil jeg klart anbefale en eldrevet.

Der findes også specielle knive som kan på monteres de almindelige plæneklippere, min erfaring er dog at en selvstændig maskine fungere langt bedre. Jeg har endnu ikke set nogen robotplæneklipper test hvor de har anvendt en lufterkniv.

God arbejdslyst!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: