Mine blomstrende orkidéer
Her ser du et udsnit af mine blomstrende orkidéer:
Miltonia hybrid
Planten stammer oprindelig fra mellem og sydamerika og herhjemme kaldes den populært for Stedmoder-orchidé, naturligvis fordi den ligner vores egen Stedmoderblomst.
Det er hovedsagelig hybrider som er til salg herhjemme, men de findes til gengæld i utrolig mange farvevarianter og utroligt smukke blomster som under gode vækstforhold kan blive ca. 12 cm. store.
Det er ikke den nemmeste plante og have i vindueskarmen, men det kan lade sig gøre hvis man sørger for høj luftfugtighed og god ventilation.
Planten trives under tempererede forhold i halvskygge og skal have rigeligt med vand i væksttiden, men når pseudobulberne er fuldt udvokset må vandingen begrænses og planten stilles lidt køligere. Blomsterne holder normalt 4-6 uger. Ny blomstring kan forekomme efter 10 måneder.
Cattleya schilleriana
Planten trives under temperede forhold, i væksttiden som begynder om foråret skal den have rigeligt med vand, men ikke stående fugtighed. Såsnart bulberne er udvokset skal vandingen nedtrappes og den må gerne tørre helt ud i en måneds tid.
Såsnart blomsterknopperne begynder at vise sig i skeden skal der vandes igen. Cattleya skal have meget lys, men ikke direkte sol om sommeren – dette vil bladene få forbrændinger af.
Giv planten gødning en gang om ugen om sommeren og en gang om måneden om vinteren.
Cymbidium
Dette er orchidéen som ofte ses i forretningerne omkring jul/nytår og den hører til de orchidéer som skal dyrkes køligt d.v.s. 10-12°. Der findes 2 typer – den man normalt ser i forretningerne kan blive meget stor og er ikke egnet til vindueskarmen, men den anden er kun halvt så stor og er ikke så følsom for temperaturer, med andre ord – den er bedre til vindueskarmen.
Jeg sætter begge typerne ud i haven om sommeren hvor de får rigeligt med vand og gødning. Den lille bliver sat ind i vindueskarmen i september, men den store får lov til at stå i haven til temperaturen kommer ned omkring 6-8° hvorefter den bliver sat køligt men lyst indtil blomsterknopperne er næsten udviklet – så kan du sætte den ind i stuen og nyde de smukke blomster.
Pleione
Planten stammer fra Kina hvor den vokser i bjergene i 2-3.000 m. højde i mos, på væltede træstammer eller på klipper. Vækstmediet til denne lille orchidé skal være let og luftigt, bestående af grov spagnum, fyrretræsbark og lidt formuldet bladjord.
Planten er hårdfør og kan derfor plantes ud i haven, hvor den om vinteren skal stå tørt og tildækket for de værste frostgrader. Indendørs er det en god idé, at opbevare knoldene i køleskabet når bladene er visnede.
Såsnart den begynder at skyde plantes den i flade skåle i førnævnte vækstmedie. Den må ikke stå i solen, men skal have så meget lys som muligt.
Ascofinitia
Som navnet antyder er det en krydsning mellem Ascocentrum og Neofinitia, og forældrene til den er Ascocentrum curvifolium og Neofinitia falcata. Planten er yderst taknemmelig og kan sagtens dyrkes i en vindueskarm.
Det er min erfaring, at den umiddelbart før blomstringen om foråret gerne må stå lidt køligere – ca. 16-18º i 1 månedstid, men den skal stadigvæk have vand og gødning – herefter sættes temperaturen op til 22-25º og så skulle der gerne komme en smuk blomsterklase. Den kan under gode vækstforhold blomstre 2 gange.
Doritanopsis
En meget smuk orchidé som blomstrer om efteråret. Det er min erfaring, at den er lidt svær at dyrke i en vindueskarm, men hvis man kan sørge for en høj luftfugtighed ca. 60-70%, kan det lade sig gøre – dette er især nødvendigt under blomstringen.
Den vil gerne have meget lys, men uden direkte sol om sommeren. Den skal dyrkes varmt hele året gerne ca 22 – 25º.
Generelt for Phalaenopsis
Phalaenopsis er nok den mest populære orchidé og den man ser oftest i forretningerne, men det er også den smukkeste og letteste at dyrke – især i vindueskarmen, selv når den ikke er i blomst er det en pæn stueplante med sine mørkegrønne brede blade som ofte er marmorede. Planten er meget lidt lyskrævende og trives godt i et nord eller østvindue, den tåler ikke direkte sol om sommeren, dette vil give forbrændinger på bladene. Den må aldrig tørre ud og der må aldrig stå vand i underskålen med mindre der er dræn i bunden af potten.
Om sommeren gødes den én gang om ugen – om vinteren én gang om måneden. Vær opmærksom på, at orchideeer kun skal gødes med halv styrke af det som er opgivet på almindelig stueplantegødning. Køb evt. specialgødning i Orchidégartneriet
Phalaenopsis equestris
Phalaenopsis adskiller sig fra de fleste andre orchídéer idet den ikke har pseudobulber hvor planten kan opbevare vandreserver, den må derfor aldrig tørre ud. Arten skal dyrkes varmt hele året – ca. 20-25º.
Equestris kan tåle en smule mere lys end arten som helhed, men aldrig direkte sol. Hvis det kniber med at få planten i blomst kan man sænke nattemperaturen til ca. 13-15º i en 3 ugers periode Equestris findes efterhånden i mange farvevarieteter, lige fra albinoen (hvid) til mørkerød.Blomstringstid efterår.
Phalaenopsis hieroglüphica
Denne smukke phalaenopsis stammer fra philippinerne og kan let forveksles med phal. luedmanniana, men som navnet antyder ligner aftegningerne hieroglüpher. Der kan være 3-6 udsprungne blomster ad gangen på hver blomsterstængel.
Klip endelig ikke blomsterstængelen af efter afblomstring – den kan fortsætte ved næste blomstring – kun hvis den visner klippes den af. Dyrkes som almindeligt for Phalaenopsis.Blomstringstid sommer/efterår, men kan haves i blomst hele året!
Phalaenopsis violacia hybrid
Dette er min allerførste orchidé – så den er 9 år gammel. Jeg har haft utrolig meget glæde af denne plante, den blomstrer næsten konstant og meget lidt lyskrævende.
Det er en plante som jeg virkelig kan anbefale – især til vindueskarmen. Du kan nemt se om det er en violacia hybrid idet de 2 nederste sepaler er kraftigt violet farvede på den inderste halvdel.
Phalaenopsis parishii
En miniatureorchidé som absolut ikke er egnet til vindueskarmen, men meget velegnet i et
minidrivhus hvor man kan holde en høj luftfugtighed.
Den er ikke særlig lyskrævende og dyrkes som almindeligt for Phalaenopsis. Blomstrinstid er januar til marts.
Dendrobium Kurenai
Denne orchidé hører til dem der skal have det køligt inden blomstringen. Den er meget blomstervillig og har mange blomster som sidder op ad bulben i klaser på 2-3 blomster.
Det er meget vigtigt, at den får kuldeperioden når bulberne er udvokset om efteråret og temperaturen må gerne komme ned på 5-8º. Den er meget lyskrævende, men pas på med direkte sol om sommeren.
Det er min erfaring, at man skal stoppe gødningstilførslen midt på sommeren da den ellers er tilbøjelig til at danne keikier i stedet for blomster. (keikier er nye små planter som skyder ud fra de gamle bulber). Planten blomstrer sidst på efteråret.
Dendrobium parishii
Denne orchidé hører til en af mine favoritter – jeg syntes, at blomsterne er meget smukke – de sidder de i klaser op ad hele bulben.
Den hører til de varmtdyrkende orchidéer og skal have meget lys, uden direkte sol om sommeren, stil den i et sydvindue med et let gardin foran.
Den må ikke tørre ud og den gødes som normalt. Blomstringstid er om foråret.
Masdevallia caloptera
Masdevallia er generelt koldtvoksende orchidéer – dette gælder også for denne. Den er ikke egnet til en vindueskarm med mindre den konstant står i et åbentstående nord eller østvindue.
Den trives bedst ved en temperatur på mellem 12 – 18º og kræver høj luftfugtighed. Om sommeren er det en god idé at sætte dem ud i haven på et skyggefuldt sted, helst nede ved jorden hvor der er mest køligt, men pas på snegle – de elsker masdevallia!.
I september/oktober når temperaturen er nede omkring de 10º sættes de så i vindueskarmen som tidl beskrevet. Den må aldrig tørre ud og der må gerne stå lidt vand i underskålen. Blomstringstid er fra november til januar.
Tricocentrum trigrinum
Denne art stammer fra det tropiske Amerika, fra Bracilien til Mexiko. Det er små planter, men med store blomster – ca. 5-6 cm. i diameter.Det er sjældent at man ser denne art i orchidésamlinger – det er ikke fordi den er svær at dyrke og den er velegnet til minidrivhuset, jeg har den selv på en klods hvilket jeg tror er det bedste fordi rødderne ikke kan tåle konstant fugtighed. Blomstringstid er fra juli til oktober.
Paphiopedilum concolor x ciliolare
Populært kaldet “Fruesko” og blandt mange en eftertragtet plante – især for arternes vedkommende. Slægten består af ca 65 arter og et uanet stort antal hybrider.
Planten er meget velegnet til vindueskarmen og trives under temperede forhold, men planter med marmorerede blade vil gerne have lidt mere varme.
Haraella odorata
Denne miniorchidé er meget velegnet til minidrivhuset, den er ikke særligt lyskrævende, men den elsker en høj luftfugtighed. Når disse krav er opfyldt kan man have utrolig megen glæde af planten, den kan blomstre størstedelen af året – ofte med flere blomsterstængler på én gang.
Den har ingen hviletid og må derfor aldrig tørre ud. Den normale blomstringstid er fra juli til december, men som sagt kan man have den i blomst en stor del af året. Den er absolut ikke egnet til vindueskarmen.
Galeandra bauerii
Denne lille orchidé kan man virkelig have megen glæde af, den blomstrer flere gange om året med op til 10 blomster ad gangen på én stængel. Under gode forhold kan der komme 2 stængler ad gangen, men oftest kommer den anden stængel når den første er afblomstret og den skyder ud fra den samme bulp – så lad være med at klippe den gamle stængel af før du kan se den næste skyde ud, eller hvis den visner. Den er meget velegnet til vindueskarmen ved en luftfugtighed på ca. 60%. Vil den ikke blomstre så lad den stå lidt køligt i 1 måneds tid.
Phalaenopsis Barbara Moler x Phal. sumatrana
Planten dyrkes som normalt for phalaenopsis – altså varmt hele året og uden udtørring.
En smuk blomst med en snert af vanilieduft.
Dialaelia Snowflake
Denne smukke plante er meget taknemmelig i vindueskarmen, Den skal have meget lys, men uden direkte sol om sommeren og må ikke udtørre. Som navnet antyder er blomsten hvid som sne som nyudsprunget, men efterhånden får den et rosa skær. Den bærer 6-8 blomster på hver stængel.