• Home
  • Jul

Mandelgave – risalamande med indbygget konkurrence og gave

En lidt sjov tradition her i Danmark er mandelgaven, som gives til den person, der får mandlen i risalamanden. En risalamande laves med en masse hakkede mandler og én hel. Den person, der får den hele mandel får en mandelgave, der er købt på forhånd.

Det er utroligt at følge kampen om mandelgaven, i min familie går vi virkelig meget op i det og det er min fornemmelse at konkurrencemennesket dukker op i de fleste når vi når til risalamanden. Mandelgaven er som regel ikke noget særligt i sig selv, men det er selve kampen om den, der er det sjove.

Hvad skal mandelgaven være?

Gaven er tit chokolade eller den helt traditionelle marcipangris. Nogle familier giver traditionelt et spil (f.eks. årets familie-spil), som så kan spilles af hele familien efter maden. Mange vælger en mandelgave der kan deles eller bruges af hele familien. Nogle familier ”snyder” lidt med mandelgaven, f.eks. køber de flere, så børnene kan få en hver. Nogle putter også en ekstra mandel i børnenes risalamande, så ingen bliver skuffet og så alle børn får en mandelgave.

Hvem får mandlen – og mandelgaven?

Nu smager risalamande jo rigtig godt, men mange spiser nok lidt mere end de egentlig kan ovenpå al den anden lækre julemad, men hvis man vil vinde mandelgaven må man også spise sig igennem en god del risalamande. Den der får mandlen prøver ofte at skjule det for de andre, så alle spiser noget mere. Der en nok blevet udviklet en del teknikker til at skjule en mandel i tidens løb. Mange voksne vil også gerne snige mandlen hen til et af børnene, hvis de selv får den.

Hvilke traditioner har din familie med risalamanden og mandelgaven? Måske spiser I slet ikke risalamande, men en anden dessert – får I stadig en mandelgave?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: