Lav dit eget bihotel til vilde bier
Mange af os gør hvad vi kan får at skabe bivenlige haver. Folk ønsker ikke kun at give blomster, vand og et habitat til bierne; de ønsker også at give dem et hjem i form af et bihotel til vilde bier. Du kan finde mange hjemmesider der indeholder byg selv-instruktioner og mange virksomheder sælger nu kommercielle bihuse. Men hvorfor bihoteller? Virker de? Er der et nemt bihotel design, der øger din chance for at få bier til at flytte ind i din have?
Bihotel køb eller byg det selv
Efter at insekthoteller er kommet på mode og efterspørgslen er øget, har mange havebrugsleverandører hoppet på denne lukrative vogn, og en række kommercielle bihoteller er nu tilgængelige. De fleste af dem er dyre, og desværre er mange af dem dårligt fremstillede og giver ikke tilstrækkelig støtte til insekterne, der er en række mulige årsager til dette, den mest almindelige er:
- De tilbyder utilstrækkelig beskyttelse mod vådt vejr
- Hullerne er for store, da de er lavet i udlandet for at imødekomme arter, der ikke bor i Danmark
- Rørene har splinter indeni som kan skade bierne
- Rørene har ingen solid bagvæg og er kun en frilufts tunnel
- Bihotellet er bygget med glas- eller plastikrør, der forårsager kondens dannelse, mug og svampe
Producenterne giver ikke nøjagtige instruktioner om langsigtet forvaltning af bihuset, og de nævner heller ikke hvilke arter af bier de vil tiltrække. Så spild ikke dine penge på at købe en dyr bikasse! Alternativt kan du følge mine instruktioner nedenfor og byg dit eget billige bihus.
Tag hånd om dit bihus
Når du først har bygget et bihotel kan du ikke bare hænge det op og så glemme alt om det. Du skal tag hensyn til bierne, der bruger dit hotel, hvis du ikke gør det, ender det ofte med tomme celler, larvedød om vinteren på grund af svampeinfektioner og spredning af kleptoparasitter.
Ideelt set har du brug for et system, hvor du kan:
- I slutningen af sommeren finde de celler, der stadig er lukket af fra det foregående år. I disse celler er den unge bi ikke kommet ud og indholdet af disse celler er død og skal fjernes og destrueres.
- Identificer de celler, der er blevet overtaget af flue larver, der lever af pollen og bilarver. Indholdet af disse celler skal fjernes og destrueres inden voksne fluer viser sig.
- Udskift den borede blok med en ny hvert andet år. Dette gøres om sommeren, efter at de unge bier dukker op. Dette hjælper med at forhindre ophobning af svampe, mider og andre skadedyr og parasitter.
Lav dit eget bihotel
Skønheden ved hjemmelavede bihoteller er, at du kan bruge genbrugstræ eller træstykker du ville smide ud, og så kan du lave det til en meget billig pris. Det er ligeså let som at lave et insekthotel. Alt hvad du behøver er en trækasse, der er åben den på ene side, og så et skråt tag for at afværge regn.
Fastgør det godt til et hegn eller en mur med god sol. Fyld kassen med bambusrør, rullet pap eller træklodser hvor du har boret små huller. Forskellige arter af bier vil bruge tunnelerne som redeplads. Kassen skal være mindst 20 cm dyb og kræve et skråt tag øverst for at forhindre regn.
Du har muligvis allerede en trækasse eller skuffe fra en gammel kommode, som du kan tilpasse til dette formål. Hvis ikke, kan du let byge en kasse selv. Hvis du bygger den selv så giv den et tag der er let skrånende, så den afviser regnen.
Hvis dit bihotel skal placeres mod en væg så behøver det ikke nogen bagside men hvis det skal stå frit på en stang, så er det vigtigt at der er en bagside der beskytte det mod regn og vind. Du kan male det udvendige af bihuset med træbehandling der er sikkert for dyr, hvis du ønsker det. Brug ikke træbehandlingsprodukter der er giftige da de vil jage bierne væk.
Bihotel: Dybde og dimensioner
Dimensionerne på et bihus behøver ikke nødvendigvis at være super nøjagtige. Du kan lave et større eller mindre bikasse, efter hvad du ønsker og hvad som passer ind i din have. Det er også muligt at lave meget stort bihotel, der er fritstående og fyldt med gennemborede træstammer. (Se foto nederst på denne side)
Men der er debat om, hvorvidt dette er en god idé, da enlige bier i naturen aldrig vil leve i stort antal tæt på hinanden, og den store koncentrationen af disse tuber kan invitere til en invasion af parasitter og sygdomme. Det er sværere at styre et stort bihus, som jeg forklarer senere i denne artikel. I øjeblikket er jeg overbevist om, at det er bedre at lave flere mindre bihoteller og sprede den rundt omkring i haven på forskellige steder.
Hvilken type af træ skal man bruge?
Til husets struktur kan du bruge alt slags træ, så længe det ikke får nyligt er blevet behandlet med et giftigt træbeskyttelsesmiddel. Hvis du ikke har noget træ, som du kan genbruge, har tømrerforhandlere ofte træstykker til billige priser. Kompositmaterialer som spånplader er ikke egnede, da de ikke kan tåle regn.
Borring af tunneler
Inde i bikassen stabler du tørrede stykker af træstammer eller ubehandlede træklodser, ca. 20 cm lange. Hvis du vælger træstammer, skal du sørge for, at de ikke revner eller splintrede ender, da det vil gøre det er lettere for parasitær og svampesporer at sprede sig.
Jeg synes at træstammestykker ofte vil splintre så jeg anbefaler at bruge ubehandlede træklodser. (bare pas på så træet ikke er behandlet med giftige kemikalier). Skær det lange træ i korte blokke. Bor et udvalg af huller i dem med forskellige diametre mellem 2 mm og 10 mm, men ikke større.
Dybden af hullet, du laver, afhænger af længden på din borekrone. De fleste bor er kortere end de 20 cm. Hvis du har en længere bor, kan du lave et dybere hul, og bierne vil stadig bruge det. Bare sørg få at ikke bore huller helt igennem til den anden side, da bier foretrækker lukkede tunneler.
De åbne ender af disse huller skal vende udad og være glatte og fri for snavs, det samme gælder for tunnelerne / hulrummet. Dette er meget vigtigt. Brug om nødvendigt et forsænket bor og sandpapir til at rense og glatte indgangen til hvert hul, da bier ikke vil bruge indgange med ru træ og splinter, da dette let kan beskadige deres vinger. Til sidst rengør alt for savsmuld og støv, specielt i hullerne.
Paprør og rullet pap bihotel
Du kan også anvende rullet pap og paprør til dit bihotel, kontroller inden du køber, at rørene er forseglet i den ene ende, ellers ska du sørger få at du har fast bagside i dit bihus. Desværre er disse paprør ikke vandtætte og går hurtigt i opløsning, hvis de bliver våde. De skal tages ind i et skur eller uopvarmet garage om efteråret og vinteren for at beskytte dem mod regn. Udover det, bliver nødt til at udskifte dem regelmæssigt, fordi bierne foretrækker at bygge rede i nye, rene tunneler, og rullet pap rør er meget svære at rengøre.
Bambus til bihotel
Bambusrør, der er savet i en længde på ca. 20 cm lige under samlingen og placeret vandret, er også gode at bruge til tunneler i dit bihus, så længe de ikke er blokeret af tørre marv eller tætte knuder. Hvis bambussen er blokeret kan du bore den fri. Indgangs hullets diameter må ikke overstige 10 mm.
Lav bihotel af brombærgrene, hyldebærgrene og andre planter
Samlinger af tørrede stængler fra forskellige planter, især brombærstængler, hyldebær og hindbær er også gode til at byge et bihus af. De vil blive beboet af mindre arter af bier. Disse stængler skal placeres lodret i dit bihus, da mange mindre biarter bygger rede i gamle stængler på planter der står mere lodret op, og derfor bruger de ikke borede huller.
Opskæringen skal være ren uden snavs og splinter, og de individuel stængler bør ikke knuses eller knækkes, da bierne så ikke kan bruge dem. Stængler skal altid være tørre under ly, da de vil hurtigt rådne, hvis de udsættes for regn. Det er bedst at udskifte stængler hvert år, da de er umulige at holde rene.
Bihotellets placering
Bihuset skal placeres i fuldt sollys mod sydøst eller syd mindst en meter fra jorden uden vegetation foran, der dækker indgangen til tunnelen. Dette meget vigtigt fordi bierne er koldblodige og har brug for solens varme for at varme dem op om morgenen, det er derfor der er behov for en solrigt placering som mange andre insekthotel placeringer.
I modsætning til humlebier har de ikke pels der hjælper dem med at holde varmen! Hvis du placerer dit bihus i skyggen ligesom et humlebihotel, er det usandsynligt, at det vil blive brugt. Bihotellet skal være fastgjort for ikke at svaje og danser i vinden, så du ikke kan hænge det i en gren.
Vinter beskyttelse
Du bør tage de besatte bihoteller ind og opbevare dem på et køligt, tørt sted om vinteren for at beskytte dem mod den at blive våde og så sætte dem tilbage ud i marts. En uopvarmet garage eller skur er bedst. Dette er meget vigtigt at det ikke er varmt – det er den våde vintre, ikke kulden som er deres fjender. Så opbevar dine bihuse et køligt sted, men beskyttet mod regn og slud.
Regn vil få både træblokke og paprør til at rådne, og de unge bipupper vil få svampeinfektioner. Hvis dit bihus har et godt overhængende tag og er helt regnbestandigt, kan du lade det være ude om efteråret og vinteren. Fra april og frem kommer de unge bier der har overvintret ud fra tunnelerne op og så begynder cyklussen igen.
Pas på fugle!
Hvis du ser fugle der prøver på at invaderer bihotellet på udkig efter bi-larver, kan du fastgøre et stykke kyllingetrådnet på forsiden af bihuset. Det stopper fuglene men vil ikke stoppe bierne.