Julemanden – oprindelsen, myten og traditionen

Den person, der minder os mest om jul, er julemanden. Der er rigtig mange traditioner forbundet med julemanden og mange myter om ham og hans oprindelse. Hvis man skal forklare julemanden, til nogen, der ikke kender ham, kan man sige, at han er en gammel tyk mand med stort hvidt skæg og rødt tøj, der kommer med gaver til de artige børn natten inden juleaften eller selve juleaften. Han flyver og himlen i sin kane, der er trukket af rensdyr.

Myten om julemandens oprindelse

Julemanden, som vi kender ham i dag stammer fra myten om Sankt Nikolaus fra Tyrkiet, også Tyskland og USA har medvirket til mytens udvikling. Det er altså en gammel fortælling, at en mand, der senere blev julemanden, gav gaver til artige børn. Oprindeligt var julemanden klædt i grønt, som et juletræ, men senere blev han klædt i rødt – også før Coca Cola afbildede ham. Som julemanden ser ud på cola-flaskerne er sådan vi i dag forestiller os julemanden.

Traditioner forbundet med julemanden

Der er mange traditioner forbundet med julemanden. Mange børn tror på julemanden og mange forælder hjælper denne tro lidt på vej. Julemanden kommer ned igennem skortstenen med gaverne natten til d. 24 og lægger dem i sokkerne eller under juletræet. Mange børn sender deres ønskelister til julemanden og i mange familier kigger julemanden også forbi selve juleaften med en sæk med gaver til de artige børn.

Tror du eller dine børn på julemanden? Kommer julemanden til jeres hus juleaften?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: