Julemad – traditionsrig mad med masser af hygge

Julemad er noget ganske særligt. Alle familier har deres egne traditioner med julemad. I Danmark har vi dog nogle forholdsvis specifikke retter, der hører sig til julemaden. Julemad er ikke kun julemiddag juleaften, det er også julefrokost, julebag, julekonfekt osv. For rigtig mange er julemaden noget af det vigtigste ved julen, og i Danmark er vi jo kendt for at forbinde mad med hygge, og hvad er mere hyggeligt end julen og julemad?

Julemad og traditioner

Der er mange traditioner forbundet med julemad. Nogle familier skal altid have risengrød, andre kan ikke holde juleaften uden risalamande med mandelgave. Julemad betyder flæskesteg for mange, men julemad er også and eller gås. For mange dækker julemad over brune og hvide kartofler, mens andre ikke kan undvære rødkål, æbler og svesker.

Julemad er ikke kun julemiddag, det er også julefrokost, hvor vi får nogenlunde den samme julemad bare tidligere på dagen. Julebag er en vigtig del af julemaden. Meget julebag forbinder vi kun med jul, hvor ofte spise vi elers klejner f.eks?

Den bedste julemad

Ja, julemad er noget ganske særligt og meget af det spiser vi ikke resten af året. Mange får kun and Mortens Aften og juleaften. Rigtig mange har også nogle helt særlige kriterier til julemad, de skal helst være lavet af en bestemt person. Min farmor laver f.eks. de allerbedste vanillekranse og frikadeller til julefrokosten. Anden skal min far lave.

Ja, sådan har alle danskere nok et forhold til julemad. Min mor synes f.eks. at julemad er for fedt, mens andre ikke mener at det kan blive fedt nok. Min fornemmelse er at en del danskere slet ikke spiser traditionel julemad i julen, bl.a. vegetarer må jo finde alternativer.

Hvad er dit forhold til julemad?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: