Insekthotel: Byg dit eget insekthotel nemt som et DIY projekt.

At starte et insekthotel DIY projekt (gør det selv projekt) kan ses dels som havekunst og dels som levested for gavnlige insekter og arter, der hjælper med at holde skadelige insekter under kontrol. Hvis du er en økologisk gartner som mig, vil du bestemt sikre dig, at der er et sted i din have, hvor gavnlige insekter kan bo og gå i dvale om vinteren. Næste forår, når de vågner op og lægger æg vil de holde dine planter rene for lus og mider. Det vil du takke dit insekthus for. Her er en let guide til at lav dit eget insekthotel til brug i din have.

Hjemmelavet insekthoteller er lette at fremstille, de kan bygges fra mange af de typer af materiale, du finder i naturen eller du kan genbruge gamle ting og sager. Et insekthotel som DIY projekt kan give et dejligt lille hjem for dine insektvenner i årene fremover.

Disse hjem er meget vigtige for at alle slags af småkryb kan finde ly året rundt og de er specielt vigtige om vinteren. En række arter af bier, hvepse, små biller, mariehøner, møl og sommerfugle ligger i dvale i løbet af vinteren, og små tilflugtssteder, hvor de kan forblive varme, sikre og tørre indtil foråret er meget værdsat.

Hver af disse arter har forskellige behov, så afhængig af hvilken gæst du vil have i din have, kan du bestemme materialer og rum størrelse, du vil lave i dit fantastiske insekthotel. Byg forskellige beskyttede områder i dit insekthus og lade småkrybene finde et værelse, der passer til dem og forberede det, som de ønsker.

Diy insekthotel til bier

Insekthotel til bier

Mange havebier er jordboere, så de ikke har brug for et bihotel. De vil grave et lille hul i jorden til vinterdvale, og du kan se nogle søvnige humlebier, hvis du vækker dem for tidligt,  når du er ude og grave i det tidlige forår og kommer til at grave i et brumbasse bo. Enlige bier vil dog gerne bygge bo i hule rør og ligge i dvale der over vinteren. I modsætning hertil vil du ofte finde et antal bier i samme rør, som har lukket åbningen af med en lille smule mudder for derefter at gå i dvale indtil foråret.

Insekthotel til mariehøns

Mariehøner kan lide at klare vinteren som en stor gruppe blandt tørre plantematerialer. Tørre kviste og kogler pakket sammen i et mariehønehotel giver de mange biller plads til at klemme sig sammen og holde varme.

Insekthotel til sommerfugle

Du kan også bygge et sommerfuglehus hvis du vil have flere sommerfugle i din have. Det kan være et smukt syn at have din have fyldt med farve glade sommerfugle,

Tiltrækker biller, edderkopper, møl og venner

Mange andre insekter vil have forskellige typer af redebehov. Ved at tilbyde en bred vifte af plantemateriale i din bygning af insekthotel, vil du opfordre alle dine små havevenner til at blive. Hvordan kan du sikre dig, at du kun leverer husly til gavnlige insekter? Det kan du ikke. Det er en hård verden derude, og nogle gange vil dårlige insekter flytte ind. Måske spiser de deres nabo. Du kan ikke kontrollere, hvad der sker i dit insekthus, men hvis der er plads nok til de gode fyre, vil du skabe balance i haven.

lav dit eget insekthotelInsekthoteller materialer, hvad ska du bruger:

 • Trækasse eller et gammelt åbent fuglehus, der har et overhængene tag,  så regn/sne ikke kommer ind
 • Fyld til insekthotel:
  • forskellige kviste og strå
  • halm og hø
  • grankogler
  • små træstykker og flis
  • bark
  • tørre blade
  • hule pinde (bambus pinde fungerer rigtigt  godt)
  • tynde paprør
  • træklodser med huller boret i dem
 • Varm limpistol og limpind
 • Snor eller metaltråd og hønsenet til at holde ting sammen
 • Krog og reb til at hænge det færdige hus op, eller en træstang for at løfte det op

Sådan bygges det:

Nu er det tid til at bygge dit eget insekthotel, hvis du bruger sammenrullede blade eller papirstykker, er det bedst at først rulle dem sammen og derefter sætte dem til side, til du får brug for dem. Det samme gælder for hule pinde og bambuspinde: klip alle delene inden du begynder, så du ikke behøver at stoppe og starte flere gange.

Vælg et rør, og fastgør det i nederste venstre eller højre hjørne af din åbne kasse. Dette er dybest set grundstenen til resten af ​​rørene.

Hold kassen i en vinkle, arranger de andre rør omkring det første, du indsatte i hjørnet, og hold det på plads, mens du arbejder. Hvis og når du føler behov, kan du tilføje et dråbe eller to af varmt lim i bunden af ​​røret for at fastgøre det, inden du placere det indeni kassen, eller mellem rørene, hvis du finder at de ikke er låst tæt. Rørene skal holde hinanden tæt på plads, men bør ikke pakkes for tæt sammen, så de knuser hinanden og hindrer luftcirkulationen.

Det er en god ide at bruge mange forskellige rørstørrelser, så du kan bruge forskellige tykkelser til at udfylde store eller små huller, og få ting til at passe bedre sammen. Forskellige hulstørrelser hjælper også forskellige insektarter med at finde et hjem i dit insekthotel.

Ting som ikke er rør er meget lettere at fylde i, bare pak dem i og sæt et hønsenet over for at holde dem på plads. Husk at ikke pakke alt for tæt så det stopper luftcirkulationen i huset.

hjemmelavet insekthotel stort

Stort insekthotel af paller

Du kan oprette et lejlighedshotel ved hjælp af en stor træpalle som en kasse og blande den type fyldstof, du ønsker i det. Hvis du deler op indersiden af ​​en kasse i små rum, så kan du fylde hvert rum med forskellige typer a fyld, såsom bark, flis, hule bambusrør, borede bjælker, et bundt af pinde, grankogler og strå og halm. På den måde kan du opleve, at der kommer et dusin forskellige arter på besøg i dit hotel.

Når man taler om at bore ”bihuller” i træ, skal man overveje det faktum, at forskellige arter af bier drages til forskellige størrelser af huller til husly og gydning:

 • For bladskærerbier skal de borede huller være 6 mm. i diameter og 6-12 cm.  dybe
 • Ved murebier skal du bore et hul med en dybde på 15 cm., og en bredde på 3/4 cm.

Prøv at have en afstand mellem hullerne på mindst 2 cm., og bor aldrig helt gennem en træblok.

Bygning af insekthotel materialer

Tips til bygning af dit DIY insekthotel

Hvis du godt kan lig ideen om have et DIY-insekthotel i  din have, bør du tænke på hvad du fylder  i dit insekthoteller med, hvad er de bedste (og værste) ingredienser, der kan bruges til at fremstille dem. Nogle af de ting, du bør bemærket, er:

 • Undgå plastikmaterialer. De kan forudsagde kondens og derigennem skimmelsvamp og mug, der er skadelig for insekter
 • Mindre er bedre. Store hoteller er fantastiske, men risikerer, at parasitinsekter flytter ind, og at de og deres larver spiser de andre insektlarver (især biers).
 • Vælg den art, du bygger insekthotel for. Design dit hotel om muligt for de specifikke insekter, du vil have boende. Undersøg de materialer, de har brug for, og brug kun de materialer i dit design.

Hvor skal insekthotellet placeres

Jeg anbefaler at hænge det op væk fra døre og vinduer, da det vil tiltrække mange flere besøgende hvis der er mindre menneskelig aktivitet. En god ide er at placere dit insekthotel i nærheden af ​​en grøntsagshave, da det vil tiltrække pollinatorer såsom bier og skadedyrsbekæmperer som edderkopper, biller og mariehøns.

Tips:

 • Undgå at tilsætte madrester eller nødder/kerner, medmindre du vil tiltrække fluer og deres smukke afkom …. Jeg kan næsten lide alle kryb undtagen maddiker
 • Hvis du planlægger at placere det på et sted, hvor det vil blive udsat for regn, slud og sne, bør du behandle trækassen med et naturligt træbeskyttelse som er sikker for dyr. Byg også et ordentligt tag til dit insekthotel som vil beskytte dets beboere.
 • Tjek lejlighedsvis for at se om du kan finde nogen aktiviteter på hotellet! Undgå at stikke fingre in i rummene, der kan være bier og hveps som gæster!

Når du starter et insekthotel DIY projekt vil du hjælpe med at bidrage til sundheden i dit lokale økosystem, og sikre at dine urter, grøntsager og blomster aldrig mangler bestøvere, udover det får du gratis økologisk sygdomsbekæmpelse. Husk at bevæge dig langsomt og ikke truende, det kunne være at en gruppe bier tilfældigvis flytter ind, så du kan undgå at blive stukket af beboerne, der vil forsvarer deres nye habitat.

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: