Ideer til indretning af have

Det første skridt ved haveindretning og planlægningen går ud på at udvikle din grundplan så det bliver en haveplan. I dine forberedelser Indretning af haven skal du overveje, hvordan haven skal bygges op af forskellige elementer.

Ideer til indretning af have

Forestil dig et hus. Et hus er bygget op af rum. Rummet har gulv, vægge og loft. Der er døre og vinduer. Nogle gange er der meget højt til loftet som fx i en hall eller huse med “loft til kip” og en hems. Hvert rum indeholder en funktion: Badeværelse, soveværelse etc. Nogle rum kan hænge sammen med en usynlig adskillelse som fx (samtale-)køkken-alrum ud i et.

I dagligstuen står der reoler til bøger. Praktisk, men ofte finder man også pynt på hylderne.

Hvis du overfører dette til haven med kun græsplæne, et træ og ligusterhæk, har du plænen som gulv, hækken svarer til vægge, der stopper ved 1,80 m og der er uendelig højt til loftet. Men der er dog et punkt du kan fokuserer på. Hvis træet ikke var der, kunne man have en tendens til at kigge ud ad haven.

Du kan arbejde med former i retning af stilarter. I en barokhave ved et slot, bruges placering til at understrege et perspektiv. Den enkelte plante, fx buskbom, har også sin form, naturlig eller formet med saksen. Planten står sammen med mange andre og afgrænser partnere, laver måske ligefrem mønstre som et monogram. Lindetræerne danner lange allér og bliver klippet i kasseform. Her er stilen let genkendelig – den har oven i købet fået et navn.

inspiration til haven indretning

Havens gulv

Betonfliser eller græs? Stier og gange samler elementerne. Men det betyder meget, hvilke fliser man vælger og, hvordan de lægges. Ta’ fx en alm. betonflise på 40×40 cm og læg den på skrå. Så kommer der en helt anden stil, som minder om 20’ernes glaslofter. Vælg nu en fliser på 30×30 cm og dét bliver endnu mere “forfinet”. Hvis du så lægger granit chaussé-sten mellem hver anden flise, bevæger vi os fra café-miljøet og ud på landet. Blot ved at tilføje en detalje nærmer vi os sildebens-parket, som måske ikke rigtig passer til et bjælkehus.

De seneste år er det blevet moderne med træterrasser. Modsat fliser kan du bygge ud over en skråning og udnytte et areal anderledes, samtidig begynder du pludselig at se haven oppefra. Sammen med en grussti skaber det en anden stemning.

Havens vægge

Umiddelbart er din hæk eller hegn, dét som afgrænser haven. Vi bruger “yder-væggen” til at vise, hvor vores territorium går til. Samtidig giver dette os en følelse af tryghed. I England  siger man: Et godt skæl giver et godt naboskab.

Hvordan ser det ud? Ligner det et hegn fra en rocker-borg eller går græsplænen helt ud til skæl, blot med nogle enkelte buske og træer – så Bambi kan gå frit omkring?

På den anden side er der arkitekter, som laver store mure af hække eller beton. Det giver en særlig effekt når hækken bliver klippet i samme facon som betonen, og det hele fortsætter ud i et. Det er en særlig stil med det grønne og hvide formet på dén måde.

Hvis du vælger en plankeværk, skal du overveje om det skal være én stor flade eller om brædderne skal sidde på hver sin side. Ved naboskæl vil hver side så blive ens. Fordelen er at vinden brydes og glider gennem hegnet så det giver læ. Med en flade buldrer vinden over hegnet og skaber turbulens på bagsiden. Dét virker som træk. Men kan bremses med en klatreplante på toppen af hegnet.

Færdighæk Spiraea Vanhouttei

havens vægge færdighæk spiraea vanhouttei

Se Pris Her

Bøg Fagus Sylvatica Hæk

indretning af have til børn med bøg fagus sylvatica hæk

Se Pris Her

Avnbøg Carpinus Betulus Hæk

indretning af den lille have med avn bøg carpinus betulus fit

Se Pris Her

Små vægge som en lav hæk eller et flettet kastanjehegn ind til køkkenhaven opdeler også funktioner og er praktisk så fodbolden ikke triller ind til grøntsagerne, samtidig kan man kigge over dem. Går du meget op i din have og har du tid at vente kan du lave et espalier af æble træer som vokser sammen til lavt hegn. Dét ser fantastisk ud både når det blomstrer og med frugt på. En endnu lavere væg kan være sten eller blomster langs en gangsti.

Havens loft

Forestil dig en himmelseng. Stolperne op, som bærer loftet. Den overdækkede terrasse giver ly, så du kan bruge haven i regnvejr. Det kan være en parasol, der er til at flytte og drejede eller et træ som giver den samme effekt. Du kan bygge en bænk under det skyggefulde træ.

Allétræer giver dig fornemmelsen af at gå i en korridor. Du kan lave en pergola af træer, med perlegrus under. Så har du den sydlandske stemning. Et gammelt sejl på et kosteskaft giver også skygge.

Vælg træer der passer til havens størrelse og jordbund. Frugttræer kan også bruges som pryd-træer og skaffes podet på mange forskellige slags rødder, som passer  netop til din jord og, hvor stor du ønsker træet skal blive. Tal med gartneren eller planteskolen.

hyggelig have indretning

Dekoration og inspiration til havens indretning

Havens møbler er sikkert valgt ud fra både funktion og udseende. Og dog, man ser gamle, slidte genstande, der ligner møbler som bestemt ikke er beregnet til at sidde på. Men en smuk krukke med frugter indtager pladsen. Hvad med det gamle træ, der ikke blev fældet helt, dér bor et egern nu. Nogle har en lille drenge-figur som står og tisser ned i havebasinet, og vandet bobler lystigt ned i guldfiskedammen og videre gennem haven. Andre mener det skal være små nisser som står med en havelygte i hånden.

Krukker kan købes i mange former og farver, og de skifter udseende efter hvordan de plantes til. De kan flyttes når der kommer gæster, men skal også vandes om sommeren.

Find inspiration til havens indretning når du går tur i parken, er på museum, planteskolen. Besøg biblioteket og læs bøger og blade.

Haveplan

Du er ved at være klar til at tegne dine havedesign idéer ind i haveplanen. Det er en god idé at tegne verdenshjørnerne ind – eventuelt lave en Nord-pil. Så man har en fornemmelse af solside og, hvad der ligger i skygge.

Detaljer omkring fliserne på terrassen kan du evt. lave ved siden af eller et andet stykke papir i andet målestoksforhold. Du kan få en fornemmelse af tingenes størrelse i virkeligheden ved at sætte pinde og stokke i haven. Det kan give dig en idé om der er plads og om det vil fungere for dig i din indretning a have. Med din haveplan kan du starte beplantning af haven.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: