Husråd til behandling og lindring af hvepsestik

Av et hvepsestik kan gøre ondt. Heldigvis er hvepse er først aggressive hen mod slutningen af sommeren og hvepse i haven kan med ledthed bekæmpes naturligt og sikkert. Men skulle uheldet være ude og man bliver stukket af en hveps kan hvepsestikket lindres og behandles med følgende husråd:

Fjern brodden fra hvepsen

Hvis man kan se brodden fra hvepsen skal den straks fjernes, men du skal endelig ikke trykke eller klemme brodden, for så vil du klemme mere hvepsegift ud i huden. Hvepsebrodden bør i stedet fjernes med pincet, eller med pincetgreb af to negle eller evt. skrabes af med et knivsblad eller et kreditkort. Når brodden er ude, skal hvepsestikket suges for gift.

Giftsuger fjerner mest effektivt hvepsegift

Giftsugeren som minder lidt om en indsprøjtning med tyk hals er effektiv til at fjerne hvepsegift. Giftsugeren placeres over hvepsestikket, og man trækker i stempelet. Derved opstå en slags vakuum og hvepsegiften suges efterfølgende ud af stikket. Giftsugeren kan købes på apoteket.

Sukkerknald suger gift ud af hvepsestik

Et gammelt og billigt husråd er sukkerknald mod hvepsestik. Et sukkerknald tilføres en dråbe vand eller spyt og placeres straks på hvepsestikket. Sukkeret vil herefter suge gift ud af hvepsestikket. Da sukker vil tiltrække hvepse bør man flytte indendøre og lukke døren så hvepsene ikke følger efter.

Sæbevand renser og desinficere

Når brodden er fjernet fra hvepsestikket og giften er suget væk bør man vaske hvepsestikket med lunken sæbevand. Det er bedst at anvende sæbespåner eller brunsæbe til sæbevandet. Sæbevandet renser og desinficere hvepsestikket og vil også virke lindrende på smerterne fra stikket.

Ispose lindre smerter fra hvepsestik

Har man smerter fra hvepsestikket kan man lindre smerterne med en ispose, det er en god ide altid at have en ærtepose i fryseren, som er ideel at anvende ved smertelindring fra eksempelvis hvepsestik.

Citronsaft eller eddike i vand mod hvepsestik

Citronsaft eller eddike i vand er også smertelindrende ved hvepsestik, men bør først anvendes efter hvepsestikket er renset for hvepsebrod, giften er suget ud, og når hvepsestikket er desinficeret med sæbevand.

Hvepseplaster Beepatch

Er man blevet stukket af en hveps, fjerner man evt. brodden, lægger en dråbe vand eller spyt på stikstedet og placerer plastret ovenpå stikket. Hvepseplasteret beepatch vil derefter give smertelindring inden for 5 minutter. Bemærk, for effektiv behandling af hvepsestikket bør Beepatch plasteret straks placeres på hvepsestikket efter man er blevet stukket af en hveps, og beepatch plasteret skal blive siddende minimum én time.
Beepatch kan bl.a. købes på apoteket og hos Stark.

Information om hvepsestik og allergi

Få mere information om lindring og behandling af hvepseallergi her.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: