Hold snegle væk – Gode råd mod snegle i haven

Snegle i haven, både dem med og dem uden hus, har deres mission. De er med til at opretholde naturens balance ved at fortære rådnende plantedele og mindre ådsler, ligesom de selv er føde for mange dyr.

Men i de sidste 125 år er der bygget 1 million parcelhuse, alle med en anlagt og velordnet have – vi har ikke længere natur omkring os, men kultur. Balancen er forrykket. Faktisk har vi indrettet os, så livet er blevet meget vanskeligt for sneglenes naturlige fjender, mens vi har givet sneglene optimale betingelser.

Som enhver haveejer ved, vinder ukrudtet altid, hvis man ikke konstant er over det. De mange snegle, især de nøgne som den iberiske skovsnegl, er havens mobile ukrudt. I modsætning til planterne kan de gemme sig og spille dig nogle puds. Men jo bedre du kender deres opførsel og vaner, jo bedre kan du holde dem nede og ude.

For at sneglene i opløbet har jeg her samlet nogle råd, der krydser sneglenes planer om at ribbe din have – og på siden on sneglenes naturlige fjender kan du se noget om dine allierede i kampen mod sneglene. Resultatet er ikke at alle snegle udryddes, men at DU bestemmer hvor sneglene må være og får en have i bedre balance.

For dem, der endnu ikke er hårdt ramt, kan jeg oplyse, at folk mange steder i landet indsamler 100-800 snegle i deres have – hver eneste aften sommeren igennem. De salter, klipper, skolder og tramper, men næste aften er der igen nye horder. Og folk prøver ikke kun at beskytte deres planter, de vil ofte bare gerne kunne gå på græsplænen og hen ad havegangen uden at glide i et levende tæppe af snegle.

Kendte råd om sneglebekæmpelse

Sneglebekæmpelse

Bekæmp snegle i haven naturligt uden gift og kemikalier. Stop dræbersnegle med disse råd.

Der er masser af råd om sneglebekæmpelse i omløb, men desværre virker nogle af dem ikke, andre virker ikke godt nok, for så ville der ikke være flere iberiske skovsnegle efter næsten 10 års indædt kamp.

Nogle af metoderne er ren ammestuesnak, andre er upraktiske eller uigennemførlige i vores ca. 1 million parcelhushaver. Nogle metoder er inhumane, nogle er ekstremt ulækre. De fleste af dem tager ufattelig meget tid.

Vi taler ikke om en weekend eller to og så er problemet løst – nej, du skal være i sving hver evig eneste sommeraften. Du skal være over sneglene og checke alle dine modforanstaltninger – fra april, hvor sneglene er store nok til at mennesker kan få øje på dem, til oktober-november, når de sidste er færdige med at lægge æg til næste sommers tvekamp mellem dig og dem. Du kan ikke tage på ferie eller lade være med at tage i sommerhuset?

Her finder du en gennemgang af de kendte metoder til forhindringindsamling og aflivning. Ud fra den kan du vurdere om den ene eller den anden metode passer til din have, dit temperament – og først og fremmest den TID du vil bruge på de grådige, ubudne gæster.

Bræmmer af tørre, skarpe og skrappe ting

Mange råd er baserede på, at snegle ikke kan lide at passere noget tørt og skarpt – eller slet ikke kan.
En 5 cm tyk og 30-100 cm bred bræmme af aske, sand, grus eller kattegrus, grannåle, savsmuld, høvlspåner eller flis, æggeskaller, blåmuslingeskaller eller endog knust glas skal efter sigende holde sneglene ude af bedene.

  • Snegle kan passere ALT, det tager bare lidt længere tid på tørt underlag, fordi de skal producere mere slim.
    De er ligeglade med skarpe kanter – snegle kan krybe over et barberblad uden at komme til skade, fordi de ikke træder med den bare fod, men går på slimen. Jo mere slim, jo lettere går det, og iberiske skovsnegle har netop ekstremt meget slim.
  • Flis er et tveægget sværd – det er også et dejligt gemmested for snegle.
  • Du skal spise kolossalt mange æg, før du har skaller nok.
  • Sand skal være bakkesand, da strandsand indeholder salt, der ikke er godt for planter og små insekter i jorden.
  • Aske er ikke godkendt til sneglebekæmpelse.
  • Grannåle indeholder væksthæmmende stoffer og er derfor skadelige for unge planter.
  • Bræmmerne er upraktiske, hvis du har børn eller hund. Og det ser ærlig talt ikke kønt ud.
Bræmmer af kalk eller salt mod snegle

Kan du stoppe snegle med salt og kalk?

Bræmmer af kalk eller salt

Bræmmer af kalk eller salt kombinerer det tørre og skarpe med en kemisk reaktion. Snegle kan ikke tåle nogen af delene – de beskytter sig ved lynhurtigt at danne en masse slim på foden. Men får de kalk eller salt over hele kroppen, ender de efter lange lidelser med at nærmest at eksplodere i den voldsomme slimproduktion.

  • Kalk er ikke godkendt til sneglebekæmpelse – og gør i øvrigt jorden alt for basisk for de fleste planter.
  • Planter tåler ikke salt. Ellers ville man ikke bruge det til at fjerne ukrudt mellem sten?
    Det siver ned i jorden i regnvejr, og lægger du hele tiden nyt salt på, bliver koncentrationen så høj, at vandet trækkes ud af rødderne – planterne dør og du ender med at have havbund i stedet for bede.
    Hvis du graver de salt-aflivede snegle ned i haven, spreder du problemet.
    Desuden skader du en masse nyttige dyr, der lever i jordoverfladen og nede i jorden.
  • I øvrigt skal den, der vil aflive et dyr, sikre sig, at det sker så hurtigt og så smertefrit som muligt, iflg. Dyreværnslovens § 13 – den gælder faktisk også snegle.
  • Farligt i haver med børn og hunde.

Det meste af bræmme-materialet virker kun i tørvejr og smatter ud i regnvejr. Så hvis du ellers tror på metoden, skal du altså være indstillet på at bruge tid på at lægge et nyt, tørt lag omkring alle bede, hver gang en byge er ophørt. Ellers kryber sneglene lystigt hen over den fugtige bræmme.

Til en korrekt bræmme omkring f.eks. 10 m2 bed skal du bruge ca. 180 kg sand, salt eller hvad du nu vælger.
Husk at have et lager af tilsvarende dimensioner parat, så du kan gentage processen, hver eneste gang regn og vind har vasket og blæst det hele væk.

Tag sneglene i opløbet

middel mod snegle

Tidlig indsats

Begynd indsatsen mod sneglene tidligt. Allerede i februar/marts begynder de overvintrede unge snegle at røre på sig. Det er lettest for naturlige fjender at få has på dem, mens de er små og en tidlig indsats har den fordel, at de ikke når at formere sig.

Se under potter, plantekasser, parasolstativ og andre menneskeskabte genstande i haven og på terrassen – her vil der typisk sidde unge snegle. Overlad dem til fuglene eller fjern dem efter smag og behag – se indsamling og aflivning

Gravning og kultivering

Unge snegle, der er klækket i sensommeren, og snegleæg overvintrer gerne i de huller, der opstår ved efterårsgravning. Her ligger de beskyttet af jordens varme, med mindre vi får langvarig barfrost eller en ekstremt kold vinter.

Udsæt derfor gravningen til æglægningen er ophørt – det kan være så sent som november, hvis efteråret er mildt som i 2005. Ellers efter de første nætters frost. Når du graver sent, blotlægges flest muligt unge snegle og snegleæg. De bliver spist af standfugle og tørrer ud eller ødelægges af nattefrost.

Ved tidlig forårsgravning får du også unger og æg frem i lyset, med de samme fordele og endda den stærke sol til hjælp.

Har du efterårsgravet, er det unødvendigt at grave i foråret, du skaber bare herlige huller til den tidlige æglægning. Brug håndkultivator og rive, det holder jordoverfladen jævn uden huller, tør og snegle-uvenlig, mens fugten bliver dernede, hvor den gør gavn: hos frø og spirende planter.

Inde i bedene og mellem rækkerne

hold snegle væk i din have

Hold snegle væk i bedene og mellem rækkerne

Mennesket har gået krumbøjet og luget, lige siden vi holdt op med at være jægere og samlere – vi regnede hurtigt ud, at ukrudt tager kraften fra de mere sarte kulturplanter. Bar jord mellem rækkerne i køkkenhaven er også sneglefjendtligt.

Til gengæld er en prydhave med bar jord mellem strittende, solitære planter ikke yndig. De haver, vi dåner over i haveprogrammer og magasiner er netop tæt beplantede.

Staudebede er paradis for sneglene. Der er skyggefuldt og lidt fugtigt ved jorden og lige over deres hoveder hænger alt det, de kan proppe i sig, grønt og friskt. Det hedder sig, at de fleste stauder er i nogenlunde sikkerhed for snegle. Det er fordi de små nøgne have- og agersnegle ikke magter at gøre store skader, med mindre de optræder i store flokke, hvad dog også hænder.

De stærke dræbersnegle entrer ufortrødent stauderne, og da de indtager op til halvdelen af deres kropsvægt i døgnet, kan blot nogle stykker af dem rasere et bed på en nat. Det er vanskeligt at finde og fjerne snegle i bedenes tætte beplantning, ligesom du ikke kan gardere dig mod de unge, meget grådige snegle, som klækkes derinde.

Beskyt derfor bedene med sneglehegn og sørg for, at området inden for hegnet er sneglefrit. Det er en langtidsholdbar løsning, og hvis du kombinerer den med andre metoder, som trækker de afviste snegle hen, hvor du har kontrol med dem og hvor andre dyr kan spise dem, er du nærmere på en have, der totalt set er i balance.

Den iberiske skovsnegl er også set i roser og rhododendron, hvor den rasper løs på blomsterne. Beskyt også disse kostbare og langsomtvoksende planter med sneglehegn.

Græsplænen: Hold plænen velklippet med korte strå. Spred ikke afklippet i bedene, før det er tørret i solen, der kan være snegleæg i det. Fjern nedfalden frugt og svampe fra plænen, de er nogle af sneglenes yndlingsretter.

Vanding

Vanding og snegle

Vanding og snegle

Snegle elsker fugt. Derfor kommer de frem, når duggen falder og under en lun sommerbyge. De bryder sig ikke om høj temperatur og tørke – men det er netop i de situationer, du begynder at vande. Hvis du vander om aftenen, har du dækket det perfekte bord op til de grådige gæster.

Vand i stedet om morgenen, så solen tørrer det hele naturligt, samtidig med at den jager sneglene i ly for de stærke stråler. Brug ikke sprinkler, der gør alting fugtigt – koncentrér de dyre dråber lige omkring de enkelte planter, hvor de også gør mest nytte.

Fugtige, skyggefulde områder, kvas og smårod

Det er her sneglene gemmer sig for solen og napper en lur, så de er friske til nattelivet. Teoretisk set gælder det altså om at rydde og omlægge haven, så der ikke er nogen gemmesteder. Men bar, sur jord uden bunddække er ikke nogen fryd for øjet og du ødelægger samtidig skjulestederne for sneglenes naturlige fjender.

Det er et af sneglebekæmpelsens mange dilemmaer – men du kan vende det til din fordel: Du bestemmer, hvor der må være rodet og skyggefuldt. I en lille have behøver det kun at være et lille hjørne. Nu ved du præcis, hvor du kan finde sneglene og indsamle dem ved dagens lys.

Du kan sætte sneglefælder og lokkefælder umiddelbart ved siden af gemmestederne, så sneglene møder deres fristende tilbud, før de begiver sig videre ud på plænen og gennem haven for at finde køkkenhaven og blomsterbedene.

Desuden er det ideelle betingelser for sneglenes naturlige fjender, både de firbenede og småfuglene, der helst vil pusle rundt i rod – de er ikke meget for åbne vidder, hvor de selv er truede.Da sneglene lægger deres æg i skygge, er det også her de nyklækkede unger findes, og forskellige dyr tager dem, før de har ædt sig store på dine planter og selv begynder at formere sig.

Sneglefælde

Bunker og brædder

De fleste af os har en bunke brædder, nogle dejlig fugtige mursten og urtepotter eller nogle gamle havestole bag carporten eller skuret. Det er meget forkert fra et sneglebekæmpelsessynspunkt, for mens vi samler os sammen til at køre på genbrugspladsen, holder sneglene hof imellem og på undersiden af tingene. Der sidder også altid en masse snegle på presenninger over brændestabler.

Er du til manuel indsamling, har du en sneglefælde i kæmpeformat. Men du skal være over den, ellers har du tværtimod skabt en fertilitetsklinik, hvor sneglene kan foretage deres langsommelige parring i fred og ro, lægge deres æg og se nye, livskraftige generationer vokse op.

Kompost

Kompostbunken er et sted, hvor vi bare dynger på, vender om og går igen. Ofte kommer vi selv til at smide ting med snegleæg på den, men sneglene tiltrækkes også af de rådne lugte og samles i bunken. De lægger æg og endnu flere snegle lægger endnu flere æg og retter nye angrebsbølger mod havens planter.

Desuden kan du nemt komme til at sprede æg i hele haven sammen med komposten. Brug lukkede kompostbeholdere. Her stiger temperaturen, helt op til 60° C, så hverken snegle eller æg kan overleve, og du kan roligt bruge af komposten.

Du kan også vælge at bruge kompostbunken som kæmpesneglefælde – i så fald omgiver du den med sneglehegn, opsat omvendt, så bæsterne kan komme IND, men ikke slippe UD. Herefter kan du lade dem i fred og udnytte snegles livsberettigelse: at omdanne det rådnende materiale.

Hvis du derimod vil gøre det af med dem, kan du sætte sneglefælder eller lokkefælder inden for hegnet. De nøgne snegle tager til takke med de rådnende og visne plantedele, når de nu ikke kan få levende grønt, men duften af øl eller SnegleFri Ferramol vil tiltrække dem mere.

Planter udefra

Den iberiske skovsnegl er ikke gået på sin fod fra Den iberiske Halvø hertil. Dens æg og bittesmå unger er blevet spredt til store dele af Europa ved eksport af planter med jord. Her blev den spredt fra planteskoler og havecentre, før man blev opmærksom på problemet, ligesom plantebytte kan bringe sneglen videre til nye haver. Et godt råd er derfor at skylle jorden af planter, du får ind i haven – al jorden, så hele rodnettet er rent.

Oldemorhave

Det er gammel skik og indbegrebet af sommer med gylden halm under og mellem jordbærrene. Det kvæler ukrudt og beskytter bærrene mod svampesygdomme og jord efter vanding og regnvejr. Halmen skulle også holde snegle væk, men det var før verden gik af lave – før den iberiske skovsnegl. Det generer ikke den at blive kradset under foden af de stive strå.

Desuden skal halmen ligge helt fladt for ikke tværtimod at være et godt gemmested for sneglene. Et alternativt råd er grov spagnum, som snegle nærmest ikke kan passere. Men det virker kun i tørvejr. Beskyt i stedet jordbærstykket med sneglehegn én gang for alle.

Det ser også nostalgisk ud med brogede frøposer på pinde i sommerbedene og køkkenhaven. Men nøgne snegle kan godt lide vådt papir, så poserne er med til at trække dem hen til lækkerierne. Brug i stedet porcelænsskilte og vandfast tusch.

Hvad spiser snegle? Hvilke planter kan snegle lide

Hvad spiser snegle

Hvilke planter spiser snegle?

Desværre elsker sneglene de samme planter som mennesker. Her har vi samlet en række af de populære planter, som de fleste har i prydhaven eller køkkenhaven – netop dem, sneglene først angriber.

Lige præcis de planter vil man nødigt undvære, og man kan i øvrigt heller ikke gardere sig helt ved at undlade så eller sætte dem. Sneglene går i så fald løs på de planter, som de næstbedst kan lide og i yderste nødsfald dem, de slet ikke ville røre, hvis der var andre muligheder.

Den iberiske skovsnegl er til forskel fra de andre nøgne snegle ikke bange for noget med stærk smag, så den går gerne ombord i krydderurter. Mærkeligt nok, med dens oprindelse, er hvidløg det eneste, den snegler sig udenom.

Generelt foretrækker sneglene ligesom vi mennesker unge, sprøde planter – nye ærter, ung salat osv. De går efter saftige blade, der kan holde deres kropsfugtighed høj og fremme produktionen af slim. Og kan de oven i købet finde planterne i tætte staudebede eller nær græsplæner, der ligger tidligt i skygge, er deres lykke gjort.

Hvad planterne i køkkenhaven angår, fortærer sneglene ikke kun kimene og rasper af bladene, de efterlader også slim med colibakterier og ekskrementer på grøntsagerne. Så sneglene skal holdes ude fra det øjeblik man har sået eller sat planterne – og husk, at sneglene også æder ærter og bønner, så snart de er lagt i jorden.

Det gælder om at beskytte først og fremmest disse planter og ikke mindst begynde tidligt i foråret. De unge, overvintrede snegle har en rasende appetit – de har travlt med at vokse ud og blive kønsmodne, så de kan sætte endnu flere snegle i verden, og væksten er ligefrem proportional med fødemængden.

Nogle af de planter, der overlever vinteren og spirer tidligt, som f.eks. primula, blad- og sølvbede og kørvel, er de unge snegles første kraftfoder, mens de venter på, at alle de andre livretter skyder op.

  • Agurk
  • Anis / Pimpinelle
  • Asters
  • Aurikel / Primula / Kodriver
  • Basilikum
  • Bladselleri
  • Bladbede
  • Blomkål
  • Bønner
  • Campanula / Karpaterklokke
  • Dahlia
  • Delphinium / Ridderspore
  • Dild
  • Engletrompet / Englebasun
  • Fennikel
  • Flittiglise
  • Funkie / Hosta
  • Gemserod
  • Georginer
  • Græskar
  • Gulerødder
  • Hosta / Funkie
  • Iris
  • Jordbær
  • Jordskok
  • Kartofler
  • Karpaterklokke / Campanula
  • Kodriver / Aurikel / Primula
  • Kulsukker
  • Kørvel
  • Kål – alle slags hovedkål, kinakål o.l.
  • Liljer
  • Lupin
  • Løg
  • Margueritter
  • Melon
  • Morgenfrue
  • Mælkebøtte
  • Paprika
  • Pastinak
  • Persille
  • Primula / Aurikel / Kodriver
  • Påskeliljer
  • Radise
  • Rhododendron – Blomsterne
  • Ridderspore / Delphinum
  • Rodfrugter
  • Roser – blomsterne
  • Salat – både hovedsalat og pluksalat
  • Selleri
  • Skærmplanter – kimene af f.eks. gulerødder, persille, pastinak, dild, kørvel, selleri, fennikel, anis, koriander og kommen
  • Spinat
  • Squash
  • Stedmoderblomst
  • Sølvbede
  • Tagetes / Fløjlsblomst
  • Tomat
  • Violer
  • Ærter

Billige Sneglefælder

Planter og blomster som snegle ikke spiser

Snegle kan fortære ALT. Og iberiske skovsnegle er så grådige, at de æder alt, hvad de kommer forbi – de opsøger ikke først det, de bedst kan lide og tager til takke, hvis de ikke finder det.

Snegleplagede haveejere i Skandinavien, England og Tyskland har forsøgt at finde frem til planter, som ser ud til at være mindre attraktive. Nogle af dem har endog forsøgt at plante en slags læbælter af dem uden om de planter, som sneglene foretrækker.

Men desværre ser det ud til, at hvis en haveejer i Sussex har en bestemt plante på sin liste, har en i Østjylland eller Västergötland den samme plante på sin liste over dem, der forsvandt som dug for solen under et snegleangreb.
Derfor optræder begonie, fennikel, flittiglise, nasturtium, rhododendron og roser også på listen over de planter, som snegle kan lide, mærket med *. Så du må hellere sætte et sneglehegn op, før sneglene afgør, hvilken liste du skal regne med…

Mange af de nævnte planter har en bitter smag eller stærk aroma, og når de pågældende haveejere har sat dem på listen, er det formentlig fordi de ganske vist har mange snegle, både med og uden hus – men endnu ingen iberiske skovsnegle.

De krydrer nemlig gerne deres måltider med de samme ting som vi mennesker, bortset fra hvidløg, sært nok i betragtning af deres oprindelse. I hvert fald er det endnu ikke iagttaget…

Nogle af planterne er fine til bunddække. Selvom de ikke hører til sneglenes yndlingsretter, yder de skygge og fugtighed i dagtimerne. Ved at placere sneglefælder og sneglespyd langs kanten af områder med bunddække, kan du lokke sneglene dertil, før de begiver ud på plænen og gennem haven for at finde køkkenhaven og blomsterbedene.

blomster som snegle ikke spiser

Blomster som snegle ikke spiser

En del af planterne trives bedst på solrige, tørre eller sandede voksesteder eller er ligefrem stenbedsplanter.
Det mindsker i sig selv snegleangreb, for sneglene bevæger sig helst ikke over sand, grus og småsten – de skal udskille meget slim for at glide hen over sådan et underlag og det kræver både masser af væske og god tid.
Men de iberske skovsnegle udskiller netop meget slim og med deres umættelige appetit er de parate til at overvinde alle ubehageligheder for at finde noget at stoppe i maven.

En have med disse planter er måske nok mindre attraktiv for almindelige snegle med og uden hus – men har du dræbersnegle, kan du ikke vide dig sikker.

  • Agapanthus / Skærmlilje
  • Ageratum / Blåkvast
  • Akeleje
  • Allysum / Krognål
  • Alunrod
  • Arabis / Kalkkarse
  • Astilbe
  • Aubrietia / Blåpude
  • Ballonklokke
  • Begonia *
  • Biblomme / Lobularia Maritima
  • Blåkant / Katteurt
  • Blåkvast / Ageratum
  • Blåpude / Aubrietia
  • Bonderose / Pæon
  • Bregner
  • Brudeslør
  • Brændende Kærlighed
  • Cikorie
  • Citron Hestemynte
  • Cosmos / Stolte Kavalerer
  • Dagliljer
  • Digitalis / Fingerbøl
  • Endivie / Julesalat
  • Engelskgræs
  • Fennikel *
  • Fingerbøl / Digitalis
  • Fjerbusk
  • Flittiglise *
  • Floks / Phlox
  • Fransk Anemone
  • Frøkenhat / Zinnia
  • Fuchsia
  • Geranium
  • Gyldenris
  • Hasselurt
  • Hvidløg
  • Høstanemone
  • Iberis / Snepude
  • Isop
  • Julerose
  • Julesalat / Endivie
  • Kalkkarse / Arabis
  • Katteurt / Blåkant
  • Konval, Stor
  • Krognål / Alyssum
  • Kæmpemarguerit
  • Lammeøre
  • Lantana / Ildkrone
  • Lavendel
  • Lobelia
  • Lobularia Maritima / Biblomme
  • Løjtnantshjerte
  • Løvefod
  • Løvemund
  • Matrem
  • Merian / Oregano
  • Montbretia
  • Mynte
  • Nasturtium / Blomsterkarse / Tallerkensmækker / Tropaeolum *
  • Natlys
  • Nellike
  • Nellikerod
  • Okseøje
  • Oregano / Merian
  • Petunia
  • Phlox / Floks
  • Portulak
  • Purløg
  • Purpursolhat
  • Pæon / Bonderose
  • Rhododendron *
  • Rosenkrave
  • Roser *
  • Rosmarin
  • Rudbeckia / Solhat
  • Rød Stenurt
  • Røllike
  • Rørblomst
  • Salvie
  • Singrøn / Vinca / Vintergrøn
  • Skærmlilje / Agapanthus
  • Snepude / Iberis
  • Solhat / Rudbeckia
  • Solsikke
  • Sommerasters
  • Sommerfugleblomst
  • Stjerneskærm
  • Stolt Kavaler / Cosmos
  • Storkonval
  • Storkenæb
  • Studenternellike
  • Timian
  • Tropaeolum / Tallerkensmækker / Blomsterkarse / Nasturtium *
  • Valmuer
  • Verbena
  • Vinca / Vintergrøn / Singrøn
  • Vintergrøn / Vinca / Singrøn
  • Zinnia / Frøkenhat

Generelt: Stedsegrønne planter, planter med træagtige stængler, stive eller stærkt hårede blade eller bitter saft skulle være relativt sikre, ligesom pyntegræsser går fri.

Næsten sneglesikre Hosta

En engelsk dame har samlet en liste over Hostae / Funkier, som sneglene ikke er så vilde med:

  • Aspen Gold
  • Big Daddy
  • Black Hills
  • Blue Moon
  • Blue Umbrellas
  • Blue Shadow
  • Bright Lights
  • Camelot
  • Frances Williams
  • Love Pat
  • Lucy Vitols
  • June
  • Just So
  • Krossa Regal
  • Leather Sheen
  • Midas Touch
  • Samurai
  • Sea Lotus Leaf
  • Spilt Milk
  • Sultana
  • Sum and Substance

Men det gælder her som med plantelisten: de er kun i relativ sikkerhed, hvis der noget mere appetitvækkende i nærheden. Har du ikke køkkenhave – eller har du beskyttet den med sneglehegn – kan sneglene sagtens klemme også disse sorter ned.

Beskyt din hund mod hjerteorm

hunde og snegle

Spiser din hund snegle? Den risikerer at få fransk hjerteorm

Dræbersnegle fortærer bla. ådsler og ekskrementer, så den tykke slim kan være inficeret med E.coli, salmonella – og sneglene kan indeholde larver af den for hunde så farlige franske hjerteorm. Især hvalpe, der gnasker i alt ude i haven, også snegle, kan derved blive inficeret med parasitten fransk hjerteorm.

Snegle er mellemværter

Hvis din hund hoster, mister appetitten og energien, trækker vejret hastigt og kaster op, kan den have fransk hjerteorm.

Det er 15-20 mm lange orm, der findes i hjertet hos flere dyr, hovedsagelig hunde og ræve. Den voksne orm lever i højre side af hjertet og de store blodkar til lungerne. Ormens vej til raske dyr er lang: et sygt værtsdyr hoster dens larver op og sluger dem. De kommer så ud med afføringen, der fortæres af snegle. Alle snegle, både dem med hus, som havesnegle og vinbjergsnegle, og de nøgne som skovsnegle, kældersnegle og Iberisk skovsnegl – også kaldt dræbersneglen – kan være mellemværter for hjerteormlarver. Dræbersnegle spiser gerne ekskrementer og er derfor særlig farlige smittebærere.

Larverne udvikler sig inde i sneglen, og når hunden æder en inficeret snegl, vandrer larverne fra maven ind blodbanen og hjertet. Inde i hundens hjerte bliver ormen kønsmoden, lægger æg, der bliver til larver – og historien kan begynde forfra.

Måske regner du ikke med, at din hund spiser snegle, men det sker oftere end du tror. Den kan få en snegl i munden under leg eller af nysgerrighed – eller kommer til at bide en over og sluge noget af den, når den spiser græs. Så der er god grund til som hundeejer at holde sin have fri for snegle, især hvis der er ræve i området.

Hold haven sneglefri

Fransk hjerteorm har i de senere år bredt sig fra Københavns-området til store dele af landet, ligesom dræbersneglen er udbredt overalt, i stadig større mængder – særlig i fugtige forår og somre kan du finde snegle i haven. Hvis du vil være helt sikker på, at din hund ikke kommer i berøring med snegle og dermed risikerer at få salmonella og hjerteorm, bør du følge rådene i denne article for at hold snegle væk. Finde den eller de metoder til sneglebekæmpelse, der passer bedst til dit behov.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: