Hellere hængekøje end hakkejern
Sukker du også ved tanken om den kommende havesæson? Enten fordi du hader at luge og slå græs – eller fordi fysikken ikke rækker til at indfri drømmene om selvforsyning og overdådige staudebede. Så læs med
Jeg synes næsten, at jeg kan høre et omkvæd svinge gennem forårsluften – sådan nærmest som fjernt bølgebrus: ”Kun en tåbe frygter ikke haven … kun en tåbe frygter ikke haven …. kun en tåbe…”
Og det er lige før, jeg selv synger med på visen, for mit knæ gør knuder og har hverken lyst til at rode i køkkenhaven eller nusse om roser. Det vil bare sidde helt stille og hygge sig med fuglesangen.
Heldigvis er hovedparten af min have indrettet til afslapning og driverliv. Jeg er den fødte livsnyder og har for vane at springe over, hvor gærdet er lavest. Eller – hvis jeg nu skal være helt ærligt, så kigger jeg mig gerne om efter en låge … og helst en, der står åben 🙂
Derfor er der plantet rigtig mange buske i min have. De kræver nemlig ikke løbende vedligehold eller hyppig lugning. Og så er de billige i indkøb – i alt fald hvis de købes i bundter som barrodsplanter. Det er lige noget, der passer min mand!
Syrener hører til de rigtig gode og smukke buske. De kan fås i forædlede og storblomstrende udgaver, der som regel står i potte på planteskolen og koster en pæn sjat – ja, jeg har sågar set opstammede eksemplarer til 800 kr!
Men syrener kan også købes i bundter á 10-25 stk og så er prisen en helt anden. Fra 5-20 kr afhængig af størrelse og farve
Den primære forskel på de billige barrodsplanter og de forædlede sager i potte er, at sidstnævnte sjældent sætter rodskud, mens de billige breder sig villigt til alle sider. Men det er kun en fordel, hvis drømmen er en (næsten) pasningsfri have. Takket være rodskuddene kvæler syrenerne nemlig selv ukrudtet – helt uden din hjælp.
Syrener er store buske ligesom hassel, hyld, tjørn og hæg. De er som skabt til rummelige villahaver og mægtige landbohaver. I den mindre parcelhushave kan det derimod knibe med pladsen – men så kan du selvfølgelig dele bundtet med naboerne og stamme buskene op som små træer.
Eller du kan plante buske, der bliver knapt så store. Der er jo rigeligt at vælge imellem: Sargents æble, surbær, snebær, kornel, uægte jasmin, forsytia, dunet gedeblad, havtorn og bærmispel. For slet ikke at tale om de mange spiræa-sorter og de små søde potentil og perikon. Eller lave, stedsegrønne benved, der er som skabt til at vokse under træer og opstammede buske.
Plant buskene i en halvcirkel på græsplænen, så de skaber læ på terrassen og giver plads til en hyggelig græssti langs rundingen. Eller placer dem i et par nydelige firkanter, der vil tilføre haven ro og orden. Eller slå dig løs med kreative buer og organiske former, der danner intime kroge og private nicher.
Du kan roligt plante direkte i græsplænen og bagefter dække arealet mellem buskene til med gamle aviser samt et drys flis til pynt. Og så kan du ellers sætte hakkejernet på pension og se dig om efter en god siddeplads.
Hvis du kender nogen, der sukker over besværligt havearbejde, så vil jeg blive rigtig glad, hvis du sender denne artikel videre til dem. Det vil være så dejligt, hvis endnu flere opdager glæden ved havelivet 🙂
Mange hilsner