Havens nyttedyr – Kend dine venner i haven

At mariehøns og deres larver er gode til at bekæmpe bladlus, er vist efterhånden almindelig kendt, men der er mange andre smådyr i haven, det er værd at værne om, hvis vi gerne vil skadedyrene til livs

Lige nu kribler og krabler det overalt i haven. Der er et mylder af larver, biller, edderkopper, tæger og meget andet. Nogen af dem skader vores planter. Det gælder bl.a. kålsommerfuglens larver, som der er al mulig grund til at fjerne. Men der er grund til at besinde sig inden man går i panik, så snart man ser et eller andet dyr på sine planter.

For det er nemlig langt fra sikkert, at det altid er et skadedyr, det drejer sig om. Mange af de små ”krible-krabledyr” er faktisk vores venner, der effektivt hjælper os med at holde skadedyrene nede. Det gælder f.eks. svirrefluer, mariehøns, guldøjer, ørentvister, snyltehvepse, rovtæger, løbebiller og edderkopper. Hvis vi straks griber til giftsprøjten, kan vi hurtigt gøre mere skade end gavn, for dræber vi nyttedyrene, vil skadedyrene få endnu bedre kår og lynhurtigt formere sig igen.

Få flere nyttedyr i haven

Vi kan selv gøre noget for at tiltrække nyttedyrene. F.eks. ved at sørge for at der er masser af nektarrige blomster i hele haven igennem hele vækstsæsonen. Blomsterne vil bl.a. tiltrække svirrefluen, hvis larver lever udelukkende af bladlus – en enkelt larve kan fortære op til 100 bladlus om dagen!

Svirrefluen

Svirrefluen tiltrækkes af nektarrige blomster. De kan godt ligne en lille hveps, men de stikker ikke. Til gengæld er deres larver storforbrugere af bladlus.

Også mariehønen  – og især dens larver er storforbrugere af bladlus. Løbebiller og jagtedderkopper (som jager uden spind) udrydder også mange skadedyr. Dem kan man tiltrække ved at sørge for, at der er gode gemmesteder i form af kvasbunker og højt græs rundt om i haven.

Mariehønen

Mariehønen kender alle, men det er især larvene, der er interessante i haven. De fortærer nemlig store mængder bladlus hver dag.

Ørentvister betragter vi normalt som skadedyr og det er bestemt heller ikke rart at se på, at de kaster sig over klematis, georginer og andre af havens planter. Men en eneste ørentvist er altså også i stand til at fortære 150 bladlus om dagen. Eller 5 æbleviklelarver i timen! Nogle frugtavlere hænger ligefrem små insekthoteller og skjulesteder til ørentvister op i frugttræerne for at tiltrække dem.

løbebillerne

De færreste bryder sig om løbebillerne – især ikke når de kommer inden døre. Der findes mange forskellige arter af dem, men de er alle glubske rovbiller, der æder både bladlus, larver, ja selv små snegle, så dem skal man passe godt på. Sørg for gode gemmesteder til dem.

Kend dine venner

Det er en rigtig god idé at lære havens insekter at kende, så man ved hvem der er ven og hvem, der er fjende. En god lup og en bog om insekter er uundværlig. Prøv at inddrage børnene i projektet. De vil sikkert synes, det er spændende at være med til at bestemme insekterne.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: