Haven i forandring
Synes du, at det virker alt for tidskrævende og dyrt at lægge haven om, så læs med her og i næste blog. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at ændre haven trin for trin. Så kan både kalenderen og bankkontoen følge med.
Hemmeligheden bag en dejlig have ligger gemt i hækkene og buskene. I stedet for at spekulere på, hvilke stauder og roser, du skal plante, så prøv at tænke på, hvilke former, linjer, rum og forløb, du kan skabe ved hjælp af planterne. Det er lidt ligesom at bygge et hus og beslutte, hvor vægge, gange og skillerum skal placeres. Ude i haven består væggene af hække og buske.
Når du først begynder at dele haven op i mindre områder, vil du opdage, at den rummer mange flere muligheder end du nogensinde har forestillet dig. Og hvis du – ligesom jeg – er en rigtig livsnyder, så vil du også opdage, at haven er det perfekte sted at slappe af.
På tegningen herover kan du se en ganske almindelig parcelhushave. Den består af en hæk, en stor græsplæne og et par træer. Selvom din have måske ser helt anderledes ud og er fyldt med staudebede, legeplads til børnene eller surbundsplanter, så kan du sagtens bruge nogle af de følgende ideer.
Plant fx en håndfuld buske ved gavlen og bag terrassemuren. Så får du en lun krog, hvor du kan snuppe en timeout på en magelig bænk. Hvis du gerne vil have lidt grønt at kigge på året rundt, kan du plante buksbom, stedsegrøn liguster eller laurbærkirsebær. Du afgør selv, om de skal holdes tæt klippede i smukke eller stramme former – eller stå som pjuskede men charmerende hottentotter, der bare skal trimmes lidt med års mellemrum.
Fra bænken ved husmuren er der et fint kig til havens største træ – måske en yndefuld birk – og rundt om bænken kan du plante et tæt bunddække af vinterglans, påskeklokker, storkenæb, løvefod og bregner eller bare drysse en masse frø af forglemmigej, fingerbøl og akelejer. De passer sig selv og kommer trofast år efter år. Du skal blot trampe en fin sti hen til bænken, nyde blomsterne og leve i nuet.
Det kan sagtens lade sig gøre at ændre haven trin for trin, så både tiden og økonomien slår til. Et par buske hist og en hæk pist kan forandre haven totalt og skabe helt nye rammer for afslapning, leg og dejlige oplevelser.
Det handler ganske enkelt om at dele haven op i rum. Fx kan du plante en buet hæk eller halvcirkel af buske for enden af huset/terrassen. Det giver en lun og ugenert hyggekrog, hvor du kan placere en god bænk.
Hvis du nu skulle danne et nyt rum i haven ved hjælp af 2 buske, hvor ville du så plante dem? – Der er flere oplagte muligheder. Fra det venstre hushjørne og hen mod hækken – eller fra træet i øverste højre hjørne og ned mod terrassen. Eller i forlængelse af den buede hæk ved husets gavl. På tegningen kan du se, hvordan den sidste løsning forandrer haven.
Takket være de 2 buske er der opstået endnu et rum, hvor du kan udleve dine botaniske drømme eller slappe af i fuldkommen fred og ro. Sæt en bænk eller liggestol i solen ved garagen, plant et par tomater, en smuk slyngrose eller en klynge sommerfuglebuske op af muren og lav en snoet sti fra hækken til indkørslen. På hver side af stien kan du plante eller så et tæt virvar af krydderurter, som hurtigt vil dække jorden og kvæle enhver begyndelse til ukrudt, mens du selv sidder og slikker sol og nyder den rolige summen af flittige brumbasser.
Næste skridt i havens udvikling kan være et par buske ved terrassen og tæt ved hækken. Så opstår der endnu en spændende krog i haven. Hvis du planter storfrugtede hasselbuske vil du som ekstra gevinst kunne plukke dine egne lækre nødder til jul.
Under det store træ kan du anbringe en bænk. Så har du altid et skyggefuldt sted, hvor du kan sidde og læse en bog på varme sommerdage. Sætter du en redekasse op i træet, vil du sommeren igennem kunne følge en lille fuglefamilie på ganske tæt hold. Og husker du at hænge mejsebolde op i grenene om vinteren, vil musvitterne gynge muntert over hovedet på dig og fylde selv en råkold dag med glæde.
Den lille klynge af buske skaber også læ på terrassen, så der bliver rigtig rart at være. Tanken om at sætte prikken over i´et med en lav hæk rundt om fliserne er nærliggende. Spiræa og buskpotentil er sikre og gode valg og findes i mange varianter, der blomstrer smukt og længe. Buskroser er en anden mulighed – og alternativt kan du følge moden og vælge en samling yndefulde græsser, der skaber en ganske særlig lethed og passer så fint til fliser og havemøbler.
Haven kan selvfølgelig deles op i endnu flere rum eller du kan vælge at bevare den sidste del af græsplænen. Kontrasten mellem det åbne areal og de små rum overrasker og gør haven spændende. Det er ligesom inde i huset, hvor det store køkken/alrum og de små værelser giver en fin vekselvirkning.
Kig en ekstra gang på tegningen og forestil dig, at du går fra rum til rum i haven. Der er hele tiden noget nyt at se på og rigtig mange steder, hvor du kan sætte dig og nyde livet.
Rigtig god fornøjelse