Haven i august

Så er det ved at være hverdag igen efter en dejlig sommerferie, hvor det i hvert fald ikke er vand, haven har manglet. En hel del varme har vi heldigvis også været begunstiget med, og det tilsammen har resulteret i en umådelig frodighed. Så hvis man har holdt ferie fra haven, vil der sikkert være en del, der nu kan trænge til lidt ekstra opmærksomhed.

Lug ud og beskær

Sommerblomster og stauder skal gås igennem for ukrudt, ligesom det kan være en god idé at tynde lidt ud i bedene, så alle planter kan få luft og lys. Også træer og buske kan beskæres nu. Når man beskærer, mens der er blade på planterne, kan man med det samme se virkningen, og det er i sig selv en stor fordel. Men faktisk har planterne også meget lettere ved at læge sårene og undgå svampeangreb efter en beskæring, der sker om sommeren, mens de endnu er i vækst. Dette er især vigtigt for birk, valnød og ahorn og stenfrugt som kirsebær og blomme.

Sæson for ”Åbne haver”

I juli og august er der højsæson for ”åbne haver” i hele landet. Det er en rigtig god idé at benytte chancen for at komme ud og få lidt ny inspiration til sin egen have og samtidig få sig en god snak med andre haveejere. Hvert år forbavses jeg over, hvor forskellige de enkelte haver er og af al den energi og kreativitet, der er lagt i de forskellige projekter.

Kig på bedene

Lige nu er der jo også masser af blomster i haverne at studere. Roser, sommerblomster og stauder blomstrer så det er en lyst, og det kan være en god idé at kigge på sine egne bede med lidt kritiske øjne: Virker bedet harmonisk – fungerer de forskellige stauder sammen i farver og vækstmåde og er der nogen, der skygger for andre. Tag gerne nogle billeder af bedet og lav notater om hvad, der evt. skal ændres. Det gør det meget lettere, når man senere skal til at føre idéerne ud i livet.

Dagliljen smuk stauder

Dagliljen er en af de stauder, der er med til at sætte kulør på augusthaven

Køkkenhaven

Også i køkkenhaven, skal man stadig holde øje med ukrudtet. Husk det gamle ordsprog ” Et års ukrudt giver syv års lugning”!, så det er med at få det væk inden det sætter frø. Løgene skal høstes når de fleste af toppene er væltet. Det er nemlig tegn på, at de er standset i væksten. Løg fra stikløg standser væksten allerede sidst i juli, mens de løg, der er drevet frem fra frø modner noget senere.

Løgene skal tørres godt og helst så hurtigt som muligt for at undgå angreb af gråskimmel. De kan enten lægges på et net eller i rene flamingokasser og stilles et sted hvor der er godt med sol og luft, men hvor de er beskyttet mod regnen. Efter den første tørring kan man sætte dem ind i et varmt rum, f.eks. fyrrum eller bryggers, hvor den videre tørring kan foregå.

Løgenes toppe er væltet

Løgenes toppe er væltet som et tegn på, at de er standset i væksten. Nu er det tid at høste dem

Når først løgene er helt gennemtørrede skal de opbevares på et tørt, køligt og frostfrit sted.. Her vil de kunne holde sig til langt hen på foråret. Evt. kan man afpudse dem og fjerne noget af toppen. Kartoffelskimmelen har desværre haft gode kår her med den megen regn.

Så snart, man ser tegn på skimmelen, er det med at få fjernet toppene: Stil dig med fødderne på begge sider af kartoffeltoppen og hiv den op med hænderne. Så er der gode chancer for at skimmelen ikke når at trænge ned til knoldene. Lad knoldene blive i jorden i ca. en tre uger mere. Så har de fået dannet sig en robust overflade, der sikrer at de holder sig bedre vinteren igennem.

Kålsommerfuglens larver

Kålsommerfuglens larver kan lave megen skade i et kålbed

Dyrker du kål i haven, har du sikkert også problemer med larver nu. De kan være frygtelig grådige og ødelæggende. Har man kun nogle få planter, kan man forsøge at fjerne larver og æg med fingrene. Ellers kan man sprøjte dem med et bakteriepræparat, der hedder Dipel. Det er kun skadeligt for larverne. Nogle haveejere vælger i god tid at lægge insektnet over hele kålstykket. Det er nok den bedste metode.

Hold på de gode næringsstoffer

I jorden er der stadig masser af næringsstoffer, som vi risikerer at efterårets regn vil udvaske, hvis vi ikke forsøger at holde på dem. Det kan vi gøre ved at så en efterafgrøde på alle de tomme pletter. Hvis vi sår nogle planter, der vokser hurtigt og godt her i efteråret, vil køkkenhaven ikke bare se dejlig grøn og frisk ud indtil frosten indfinder sig, men planterne vil optage de ledige næringsstoffer og frigive dem igen til foråret, når de formulder. Her vil man i tilgift opleve, at jorden efter en efterafgrøde vil være dejlig smuldrende og god.

orientalske bladgrønsager

Den bare jord i køkkenhaven kan bl.a. udnyttes til orientalske bladgrønsager, der fint kan sås nu

Gode planter til efterafgrøde er planter, der ødelægges af frosten og formulder i løbet af vinteren. Det kan f. eks være havre, boghvede, honningurt og vintervikke. I supermarkedernes frøstativer  kan man finde udmærkede frøblandinger til efterafgrøde.

Der er dog også enkelte grønsager, der kan nå at udvikle sig, hvis de sås nu. Det gælder bl.a. de dejlige orientalske bladgrønsager. De giver et herligt tilskud til salatskålen i sensommer og efterår og så trives de faktisk bedst, når de først sås nu. Prøv også at så de store kinaradiser, som er gode og dejlig milde i smagen.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: