Gravide erantis

Nu synger de gule og i februar så glade og livsbekræftende erantis på sidste vers. De ligner nærmest en flok gamle koner, der trænger til både rollator, gebis og et abonnement hos Elysium 😉

MEN – tag endelig ikke fejl! De små blomster er på ingen måde gamle. De er bare gravide og lider nok en smule af morgenkvalme 😝

Hvis du drømmer om mange erantis i haven, skal du altså lade dem stå i fred og ro. Ikke noget med at hakke dem ned eller rive og kultivere alt for ihærdigt rundt om dem. De har brug for omsorg og forståelse akkurat som en vordende mor.

Den smukke frøstand på erantis

Den smukke frøstand på erantis

Erantis formerer sig primært ved frøsætning – og den slags tager nu engang sin tid. Den lille men smukke og velskabte frøstand skal udvikle sig. Først midt i maj måned er frøene helt klar, og ganske som ved en fødsel åbner frøstanden sig og presser frøene ud.

åbner frøstanden sig og presser frøene ud
MEN – stop en halv! Bare fordi børnene er sat i verden, er det ikke ensbetydende med, at moderen skal hakkes omkuld. Hun ser ganske vist noget nedslidt og falmet ud, men der er skam stadig liv i hende. Det kan bare ikke ses, for det befinder sig nede i jorden. I det lille runde løg, som egentlig slet ikke er et løg, men en knold.

Her samler den gule forårsbebuder al den næring, den overhovedet kan vride ud af de falmede blade og den stadig mere slappe stilk. Og jo mere næring, blomsten kan samle i sit forrådskammer, jo smukkere og stærkere vil den blive det følgende år. Ja, måske får den ligefrem kræfter til at lave et lille sideløg og således formere sig både via frø og løgsætning.

Bemærk de mange erantis-blade, der ikke bærer blomster. Det er 1- og 2-års planter

Bemærk de mange erantis-blade, der ikke bærer blomster. Det er 1- og 2-års planter

Erantis-børn er lidt langsomme i optrækket. Der går hele 3 år fra de lander på jorden som små frø til de blomstrer for første gang. Måske har du allerede lagt mærke til, at det langtfra er alle dine erantis, der blomster, og at der er størrelsesforskel på de runde blade. Og ellers, så prøv at kigge efter og glæd dig over, at dit erantisbed myldrer med både babyer, teenagere og vordende mødre.

Tilbage er vist blot at sige: Held og lykke med familieforøgelsen 😊

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: