Gå tur i haven

Hver dag går jeg en lang tur i min have. Trasker bare rundt og rundt, glemmer hverdagens stress og pligter – og nyder atmosfæren. De sidste par uger har jeg glædet mig over de rødkindede æbler, der stadig hænger på det gamle træ, lyttet til bladenes raslen under mine fødder og suget de smukke efterårsfarver til mig, så de næsten er vokset fast til nethinden.

Nu lyder det, som om min have er på flere tønder land, og indrømmet – jeg er den lykkelige ejer af en stor have. Men så stor er den altså heller ikke, og det er kun en del af den, jeg har gået rundt og rundt i. Sådan cirka 4-500 m2, hvilket svarer til størrelsen af en gennemsnitlig parcelhus-baghave.

Med andre ord kan de fleste haveejere indrette deres have, så den indbyder til en daglig vandretur. En tur, hvor du kan slappe af, nyde livet og finde ny energi. I al sin enkelthed handler det bare om at anlægge en græssti langs med hækken og plante resten af haven til med træer og buske.

have plan

Stien må gerne sno sig lidt, og du opnår den bedste effekt ved at plante nogle mindre træer eller høje buske tæt ved hækken. De giver en visuel fornemmelse af dybde og får haven til at virke større, end den er. Under træerne kan du plante et tæt bunddække af skovjordbær, høstanemoner, storkenæb, bregner, påskeklokker, kulsukker, vinterglans, kærmindesøster eller andre hårdføre og fordringsløse bunddækkeplanter, som kræver et minimum af pasning. Her er også plads til et væld af forårsløg samt akelejer, forglemmigej og fingerbøl, som villigt sår sig selv og dukker op på nye og overraskende steder.

Men det er nu hverken træerne, buskene eller blomsterne, som er det vigtigste. Det er stemningen derimod. Lad så vidt muligt planterne passe sig selv, og skulle der dukke en dusk skvalderkål eller andet ukrudt op hist og her, så lad det bare stå. Du skal nemlig hverken knokle med hakkejern eller beskærersaks i denne have.

have tur

Derimod skal du bruge sanserne. Indånde duften af fugtig muld, lytte til fuglenes kvidren, lade en hånd glide over træernes bark og fordybe dig i mangfoldigheden af naturens farver og nuancer. Jo færre farvestrålende planter, du bruger, jo mere rolig og stemningsmættet vil haven virke. Og jo flere små detaljer og enkeltheder vil du få øje på, når du går på stien. Det kan næsten føles, som om tid og sted forsvinder. Haven virker uendelig. Selv på denne årstid er der så fascinerende derude, at jeg lige må snuppe en tur til rundt på stien – og en tur til – og en til ….

Den lavtstående vintersols spil gennem nøgne grene, tykke puder af mos, røde bær, der drypper af væde, en rødhals, der smutter fra kvist til kvist. Blikket vandrer frit fra himmel til jord, fra grene til græs, fra brune stammer til ganske små knopper.

Bare leve i nuet – skridt for skridt.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: