Fuglekvidre: Fuglenes takkesang for dværgmispel i haven
Ivrigt kvidren og masser af fuglefløjt må siges at være fuglenes takkesang. Når alle andre bær for længst er spist får fugle og smådyr nemlig stadig maven fyldt med bær fra den stedsegrønne hæk af dværgmispel jeg plantede i fjord langs et raftehegn. Jeg bliver helt fornøjet over at det netop var en hæk af Dværgmispel jeg investerede i, nu hvor jeg en tidlig frostklar morgen titter ud af vinduet med morgenkaffen i hånden. Hov der kom også et lille pindsvin trippende og hvad søren hvad skuer mit øje er det mon en lille haremis der kommer hoppende? Hurtig går det i hvert fald hen imod min flotte stedsegrønne Dværgmispel hæk som er et eftertragtet spisekammer for fugle og smådyr om vinteren.
Cotoneaster watereri ”Braendkjaer” – Stedsegrøn hæk med røde bær
Et tæppe af 2 til 4 millimeter røde bær er drysset ud over, min Dværgmispel som hedder Cotoneaster watereri ”Braendkjaer” på latin, er en dansk Cotoneaster watereri og har sin oprindelse fra Aksel Olsens planteskole i Kolding, og det var netop denne Cotoneaster jeg plantede fordi jeg på et tidspunkt er blevet fortalt at det skulle være an af de bedste sorter både pga. den er hårdfør men også fordi det er en smuk plante – året rundt og så skulle det være alletiders spisekammer for fugle og smådyr.
Anvend Dværgmispel til ruminddeling i haven
En Dværgmispel er fortrinlig til ruminddeling i haven og kan med stor succes anvendes som hæk, ved et raftehegn og alt efter årstid være en flot grøn, rød levende afgrænsning mellem blomsterhaven og køkkenhaven. Dværgmispel hører til de vintergrønne planter også kendt som stedsegrønne. I foråret er bladene grønne med små hvide blomster og når sommeren går på hæld lyser et rødt tæppe af små bær og nedenunder bærerne skimtes de grønne blade som nu er skiftet over i de rødbrune nuancer.
Flere sorter af Dværgmispel
Der findes flere sorter af Dværgmispel, nogle sorter er krybende og gode planter langs raftehegn og mure mens andre typer er velegnede til at dække en jordbund og dermed lukke af for skvalderkål og træls ukrudt, for hvor der er synlig sort jord vil der dannes ukrudt, og andre Dværgmispel er velegnede som hæk eller som enkeltstående plante f.eks. langs plankeværk eller hegn.
Dværgmispel vokseplads
Dværgmispel er meget hårdfør og nøjsom tolerere både solrig vokseplads men har det også godt i skyggesiden f.eks. langs nordsiden af et plankeværk eller et hus. Dværgmispel bliver 30 til 50 cm høj og blomster med små hvide blomster i maj juni og jo mere sol der er på den stedsegrønne Dværgmispels vokseplads jo flere blomster kan man forvente at at den stedsegrønne plante vil kvittere med, og har man som jeg plantet en hel hæk af Dværgmispel, kan man hver dag glæde sig til at stå op liflig morgensang i sommerhalvåret fugle, og jeg kan også berette at masser af smådyr vil finde vej til havens overdådige spisekammer.