Forspiring Af Kartofler

Det tager en god månedstid for læggekartoflerne at udvikle kraftige spirer, så hvis du drømmer om at kunne spise egne kartofler til grundlovsdag, skal kartoflerne i jorden sidst i marts.

Har du har svært ved at huske, om læggekartofler skal sættes til spiring i et mørkt eller lyst rum, så tænk på, at spirerne bliver til blade – og blade vil jo gerne have lys.

Læggekartofler, der står lyst, får korte og grønne spirer. Læggekartofler, der står mørkt, får lange og hvidgule spirer. Blade er grønne. Rødder er hvidgule.

Ergo skal kartoflerne stå lyst 👍👍

Læggekartofler

Læggekartofler

Når vi forspirer kartofler er det ikke kun for at få så tidligt et udbytte som muligt. Det er også for at forebygge sygdomme i afgrøden.

Jo kortere tid kartoflerne ligger i jorden, jo mindre er risikoen nemlig for, at de bliver angrebet af virus.

Hvis du både forspirer kartoflerne en måneds tid og vælger en tidlig sort, som høstes først på sommeren, kan du dyrke kartofler det samme sted flere år i træk.

Kartoffelbed

Kartoffelbed

Der findes mange tidlige og gode sorter. Fx Borwina, Friesländer, Solist, Bintje, Revelino, Hamlet, Primula, Gala og Blå Kongo.

Min egen favorit er Hamlet, som både kan høstes tidligt og ligge længe i jorden. Som regel tager jeg de sidste op i oktober.

Kartoffelhøst

Kartoffelhøst

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: