Farveleg i haven

Nu siler regnen atter ned, men hvor har jeg dog nydt weekendens sol, der fik haven til at stråle i al sin farverige glans.

Høstanemonerne står ikke bare mit hjerte nær men også tæt på min havedør – og netop nu sidder jeg her ved computeren og kigger længselsfuldt ud på dem. Det er en lille smule distraherende, for jeg får jo lyst til at slappe af og drømme mig langt væk. Og det kan jeg helt sikkert takke de lyserøde blomster for.

Farver påvirker bevisligt vores sind på samme måde som musik gør. Nogle toner gør os rolige og glade, andre trækker tårer og atter andre fylder os med energi eller måske ligefrem aggressioner.

 

Skønne høstanemoner

Skønne høstanemoner

Farveforskere er enige om, at rosa og lyserøde nuancer dæmper stress og angst, og da jeg i sin tid plantede de smukke høstanemoner, stod jeg da også på vippen til et større stress-sammenbrud. Dengang tænkte jeg ikke nærmere over mit farvevalg, men min underbevidst har åbenbart forsøgt at skabe trygge og beroligende omgivelser.

Ulempen ved al den rosafarvede idyl er, at den samtidig med sit beroligende væsen gør os lidt urealistiske og fantasifulde – og lokker os til at dagdrømme. Det påstår farveforskerne i alt fald, og jeg er altså tilbøjelig til at give dem ret. Hvis jeg virkelig skal koncentrere mig om noget vigtigt eller være rigtig effektiv, er jeg simpelthen nødt til at trække gardinerne ned … eller dreje hovedet 90 grader og kigge ud på den tætte skov af gyldenris, som vokser foran huset.

Gule gyldenris

Gule gyldenris

Gul har ry for at stimulere den logiske tankegang og koncentrationen. Personligt synes jeg også, at den øger energien. Det er en optimistisk farve – fyldt med livskraft og glæde – og det kunne da være lidt sjovt at vide, hvordan DU reagerede ved synet af ovenstående gule foto? Set med mine øje står det i stor kontrast til de to stille og feminine billeder af mine dejlige høstanemoner.

Kontrasten handler ikke kun om farven, men lige så meget om det, der sker inde i hjernen. Når jeg sidder her ved mit skrivebord og lader blikket glide fra havedøren med udsigt til høstanemonerne og videre til vinduet ved min side, hvor gyldenrisene duver i den lette brise, så føles det næsten som et helt energibombardement, og jeg kan tydeligt mærke, hvordan mit humør og mit energiniveau forandrer sig i løbet af ganske få sekunder. Jeg skal dog ikke vende og dreje mig ret mange gange, før jeg bliver både træt og forvirret.

Forrygende flot forvirring

Forrygende flot forvirring

For mange farveskift skaber kaos i underbevidstheden. Akkurat ligesom hvis vi spiller mange små musikklip lige efter hinanden. To sekunder rock, to sekunder klassisk, to sekunder pop, to sekunder jazz, to sekunder hip-hop osv. Sindet kan ikke følge med. Enten lukker vi af eller også bliver vi frustrerende. For dybest set bliver der jo leget kastebold med vores sanser.

Og det er præcis det samme, der sker ude i haven, hvis vi blander for mange farver sammen. Det kan se utrolig flot og pompøst ud, men det skaber samtidig en vis forvirring. Det kan jo være ganske smart i visse sammenhænge, men som regel er det mere konstruktivt at bruge farverne bevidst.

Frugter har også farver – her er det sargentsæbler, der sætter humøret i vejret

Frugter har også farver – her er det sargentsæbler, der sætter humøret i vejret

Rød er fyldt med aktivitet, kærlighed og varme, men hvis farven bruges for voldsomt, kan den tippe over og virke aggressiv. Et enkelt træ med røde frugter, der hænger i tætte klaser, giver glød og varme til hele haven.

Riddersporer – ej blot til lyst

Riddersporer – ej blot til lyst

Det blå bed virker afslappende og giver plads til ro og fordybelse, men er ikke hensigtsmæssigt, hvis du har let ved at blive deprimeret.

Tallerkensmækker er lette at dyrke og lyser dejligt op

Tallerkensmækker er lette at dyrke og lyser dejligt op

Orange er ligesom gul fyldt med glæde, opmuntring og livskraft men kan kamme over og gøre dig hidsig og opfarende.

Den fine akebia dufter skønt men bemærk farvens vemodige tungsind

Den fine akebia dufter skønt men bemærk farvens vemodige tungsind

Violette blomster skaber nemt uro, angst og depressioner men taler også til intuitionen og fungerer på et dybere åndeligt plan. Sæt dem sammen med hvide blomster, der står for renhed, fred og uskyld men samtidig relaterer til sorg og sårbarhed. Så har du et bed, hvor du virkelig kan dyrke de dybsindige tanker – på godt og ondt!

Min grønne have

Min grønne have

Grønt er godt for øjet, skaber harmoni, styrker forstanden og virker beroligende. Og så er det altid smukt – selv på en regnfuld dag som i dag.

Mange havehilsner

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: