Et skønt rosenbed

Min veninde Britt spørger egentlig bare, om hun kan flytte sine roser nu, men jeg kan ikke lade være med at benytte lejligheden til at tage havearkitektens briller på og fortælle lidt om haveindretning 😊

det nuværende rosenbed

Sagen er, at det nuværende rosenbed ligger slemt i vejen. I alt fald set med Britt og hendes hundes øjne. Og jeg er absolut ikke uenig. Ja, jeg vil endda gå så vidt som til at mene, at den slags småbede generelt skæmmer mere end de pynter … og ja-ja … der findes selvfølgelig undtagelser, men lige nu holder vi os til det generelle 😉

Sådan et lille bed, der ligger lidt tilfældigt midt i en græsplæne, kan man gøre to ting med.

  1. Man kan vippe det op og flytte det til en mere praktisk og hensigtsmæssig plads – og så græs, dér hvor det har ligget.
  2. Eller man kan udvide det, og derved skabe et fint organisk formsprog i haven med bløde buer, der understreger rosernes romantiske stemning.

Personligt ville jeg vælge forslag nr 2. Der går nemlig ikke en dag, uden jeg priser mig lykkelig over, at jeg ikke i sin tid satte motorsaven på det gamle æbletræ, som stod akkurat lige så dumt og besværligt et sted i min have, som Britts roser gør i hendes. Jeg kunne aldrig beslutte mig til, om jeg skulle gå højre eller venstre om træet, når jeg gik gennem haven, og det irriterede mig voldsomt.

Men i stedet for at fælde det, besluttede jeg at plante ribsbuske i forlængelse af den eksisterende række af bærbuske, der stod et par meter fra træet, således at træet nærmest blev omkranset af buskene. Resultatet gav haven en helt ny charme, og siden kom der et dejligt staudebed til, så det gamle, krogede træ i dag står midt i en verden af frodig skønhed.

dejligt staudebed

Jeg har illustreret forslaget til Britts have på den lille ”frihåndstegning” i paint nedenfor. Det nuværende bed er markeret med sort og den foreslåede halvcirkel med rødt. I stedet for en halvcirkel kan der jo også laves et snoet forløb, som angivet med grønt. Ja, kun fantasien sætter grænser.
Målene passer selvfølgelig ikke, men ideen og princippet fremgår forhåbentlig fint.

rosen hus

Og hvad kan der så plantes i sådan et bed? Jamen – roser selvfølgelig 🙂 Så vidt jeg kan se på fotoet, står der en række prydgræs i baggrunden ud mod marken. Den række kunne fortsættes og give fint læ for vinden.

Hvilket fører videre til næste ide: Nemlig en ganske smal gangsti ind mellem roserne til en hyggelig bænk med plads til både Britt og vovserne. Det er jo netop den slags små kroge, som gør havelivet til noget helt særligt og vidunderligt 💗

Roser kan sagtens flyttes om foråret

Nå, jeg har nu en mistanke om, at Britt vælger den praktiske løsning og planter roserne et helt andet sted. Men personligt ville jeg helt klart vælge bedet, der er angivet med grønt 😊 Sådan er vi mennesker så forskellige 👍

Roser kan sagtens flyttes om foråret

Men hov – jeg har jo helt glemt at svare på Britts spørgsmål 😉 Nemlig om hun kan flytte roserne nu. Og ja, det kan hun da sagtens. Men husk, at roser har en tyk rod, der går et godt stykke ned i jorden. Så det kan kræve muller og kan give sved på panden 😓

Når roserne er plantet det nye sted – obs, podestedet skal være cirka 5 cm under jordoverfladen – vil det være fornuftigt at klippe dem ned. Sådan omkring 20 cm over jorden. De skal også vandes grundigt, både nu og i tørre perioder sommeren igennem. Men ingen gødning, før de har fået fat det nye sted og er i god vækst.

Held og lykke med projektet 👍

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: