Den rigtige temperatur til dine Orkideer

Orkideer kommer fra stort set alle klima typer som der findes her på kloden. Derfor er der stor variation i vækstbetingelserne (krav)for de forskellige arter. Dog findes største delen af arter i tropiske regnskovsområder, og det er også her mange af de dyrkede arter skal findes. Flere og flere finder dog interesse for mere “eksotiske” arter, som man i dag også ved meget mere om, men stadigvæk er det arter/slægter som man ikke kender de præcise dyrknings krav for.

For at kunne dyrke sine orkideer så tæt på det optimale er det vigtigt at vide fra hvilket klima de kommer, og ikke blot hvilket land, da højde forskelle mm kan være afgørende. Selv indenfor arterne er der variation, afhængig af hvor de enkelte kloner kommer fra. Hybrider der imod er for manges tilfælde krydset således at de kan trives i flere forskellige typer klimaer.

Nat temperatur tabel

Varmt 16 C
Tempereret 12-13C
Koldt 8-10C

Temperatur udsving

Nat temperaturen er det vigtigste krav at overholde og skal betragtes som et minimum om vinteren, mens den typisk om sommeren vil være noget varmere. En anden vigtig ting er at sørge for variation mellem dag og nat. 5C er hvad man minimum bør have, mens det om sommeren kan være fordel agtigt med helt optil 10-15C forskel.

Dette kan jo selvfølgelig være vanskeligt at opnå i stue, men derfor behøver man ikke afskrive muligheden for at dyrke orkideer i stuen. Desuden kan man ofte finde at forskellige vinduer har forskellige temperaturer. Dermed har man med en smule snilde mulighed for at dyrke man forskellige arter. I drivhuset vil man ofte også finde at der kan være stor forskel på temperaturen, som kan udnyttes.

Temperatur & andre faktorer

På en solrig dag kan temperaturen let stige mere end 10C. Skygning kan reducere varmen fra solen, men man skal huske at sol er vigtigt for vores orkideer. Faktisk bør de få så megen sol som de kan tåle.

Ventilation er altid vigtig. Ved lave temperaturer forhindrer god ventilation at alvorlige angreb af bakterier eller svamp får rodfæste. Mens ventilation på en solrig dag forhindrer solskoldning og holder temperaturen nede.

Vand er også en væsentlig faktor i styring af temperaturen. En fin forstøvning af vand kan sænke temperaturen. Her skal det også huskes at rødderne i en våd potte (f.eks. GreenMix som er konstant vådt) let kan være et par grader koldere end omgivelserne. Derfor kræver mange køligt vinterhvilende orkideer en tør vinterhvile, hvilket dog ikke betyder at man ikke man tilføre vand. Jævnligt dusch kan forhindre at bulberne skrumper ind.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: