Cotoneaster langs husmuren

Britt har sendt mig nedenstående foto og spurgt, hvad det er, der vokser under vinduerne. Hun efterlyser også ideer til andre planter, som kan sættes langs muren og som er nemme at holde. Hun regner dog med, at planterne på et tidspunkt skal væk, da et af vinduerne på sigt skal udskiftes med en havedør med en trappe.

Så vidt jeg kan se, så er det cotoneaster horizontalis – også kaldet vifteformet mispel – som vokser langs muren, og umiddelbart kan jeg ikke komme i tanke om planter, der er nemmere og mere nøjsomme og som vil kunne trives så tæt på en husmur. Men jeg skal gerne medgive, at skønhedsfaktoren kan diskuteres 😉

Ingen grogaranti for Cotoneaster ved husmuren

Cotoneaster kan tåle at blive klippet helt ned om vinteren og skyder villigt igen. Sådan en nedklipning giver jo fin mulighed for at få luget og renset bedet grundigt for græs og ukrudt. Ved samme lejlighed kan jorden mellem buskene dækkes med et tykt lag flis.

En af grundene til, at jeg ikke vil foreslå at skifte buskene ud med andre planter, er, at vækstforholdene og mikroklimaet langs en husmur er vildt udfordrende. Der kan blive bagende varmt på en sommerdag – og jorden er ofte benhård og tør. Derfor tør jeg simpelthen ikke give gro-garanti. Så i stedet for at bruge penge på planter, som måske bare går ud, vil det være meget mere fornuftigt at bruge beløbet til havedørs-opsparing 👍

 

Cotoneaster også kaldet vifteformet mispel

Denne cotoneaster bliver klippet helt ned med 2-3 års mellemrum … og den har vokset ved husmuren i mindst 30 år. En helt igennem nem og nøjsom plante…

Set med bygningssagkyndige øjne er det heller ikke hensigtsmæssigt at plante langs en husmur – og jeg kan i alt fald skrive under på, at det er hamrende besværligt at hoppe rundt mellem lave buske og brede stauder, når der skal pudses vinduer!

Så for en gangs skyld er mit forslag ikke spor grønt, men derimod gråt. Den dag buskene skal væk, ville jeg nemlig erstatte dem med en stribe ukrudtsdug og ærtesten langs husets sokkel. Eller lægge en terrasse i hele husets længde.

Men – men – men … så kommer der jo til at se noget bart og kedeligt ud foran huset. Så derfor ville jeg samtidig anlægge et lille bed eller buskads i tilknytning til terrassen eller på et strategisk sted i græsplænen.

Røde bær på cotoneaster

Buskens fine små røde bær lyser op om efteråret

Og se – nu kommer vi til det smarte: Cotoneaster horizontalis / vifteformet mispel kan nemlig også bruges som bunddække. Uden en mur at støtte sig til, vil den lægge sig ned og brede sig hen over jorden. Det klæder den faktisk – og hvis den får selskab af et par mindre opstammede træer eller måske en smuk statue, vil den tilføre haven et både frodigt og stilrent udtryk.

Nå ja – og ved at genbruge planterne, så er der jo atter sparet penge 😉

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: