Byg dit eget humlebi bo og få brumbasser til at bestøve dine forårs planter

At have et brumbasse eller humlebi bo i din have har mange fordele, da disse bier med deres pelsfrakke starter deres flyvning og bestøvning tidligere på året end den normale honing bi. Mange af de frugtræer som vi har i vores haver blomstrer tidligt i foråret, hvor det er for koldt for andre bier, så er det godt at have et brumbasse bo klart og parat med dets humlebier.

Da disse sjove pelsede insekter spiller sådan en vigtige rolle for vores haver, så skal vi gøre alt hvad vi kan, for at lokke dem ind i vores haver. Det er ofte let hvis du planter klogt og sørger for at de har et sted at bo.

Men inden vi overvejer at bygge et bosted ti humlebien – eller i dette tilfælde en rede – er det en god ide at vide lidt om insektets livscyklus.

Den befrugtede dronningen er den meget store flyvend brumbasse , som vi og sætter stor pris på. De er faktisk den eneste af humlebierne som overlever vinteren, da alle arbejderbierne og droner er døde hæn over efteråret.

Disse hunner gemmer sig under gamle blade, i rottehuller eller andre steder hvor de kan finde et behageligt hulrum væk fra den værste frost og kulde. Faktisk kan du på de varmere vintredage se en dronning flyve rundt og samle nektar og pollen fra de få blomster der stadigt er i din have.

Når den første duft af foråret er i luften, går dronningen på udkig efter et mere permanent sted til at bygge sin rede. Det er altid i et blomstrende område med masser af ly og fortrinsvis let tilgængeligt fra luften.

Et hul i bunden af et ​​træ fungerer godt, eller små huller mellem stablede mursten er også være en meget attraktiv ejendom for humlebien. Så længe der ikke er direkte sollys om sommeren, og ingen oversvømmelse ved kraftige regnvejr eller overdreven skygge og frysende kolde vinde, vil dronningebien være glad.

Så snart det første afkom (som blev arbejdsbier) har tørrede vingerne, går dronningen på deltidspension med fokus mest på æglægning og lette huslige pligter. Så er det arbejderbierne som derefter vil samle mad og tage sig af yngle og reden.

Reden vil vokse hver uge, og bestanden vil stige tilsvarende. Ville det ikke være rart at se de travle brumbasser bestøve din forårshave? Du kan nemt tilskynde disse insekter til at bygge hjem i din have ved at lave et brumbasse bo ligesom du ville bygge et insekthotel til andre insekter.

byg et brumbasse bo

Fjernelse af brumbasse bo

Der kan være mange grunde til at fjerne et humlebibo. Det kan være til fare for børn og personer med allergi. Men du ska tænke på at du også fjerner bestøvere i din have, specielt brumbasser der start tidligt på året med at bestøve.

Så er det en god ide at fjerne et humlebi bo? Ja hvis det gøres ordenligt så kan det lade sig gøres uden at skade bierne. Det bedste er at få et professionelt firma til at gøre det hvis du ikke ved har erfarenhed med det selv.

Bo til humlebier

Det kan overraske dig at høre, at der er mere end 250 arter af humlebier, hvoraf de fleste lever på den nordlige halvkugle, selvom der også findes nogle arter i Sydamerika. I danmark er der 21 arter af humblebier mange af dem er truede da vi fjerner derse levesterder og da vi bruger flere sprøjtegifte end tidligere.

Bier er sociale væsener og lever i kolonier som honningbier. Afhængig af arten har humlebikolonierne imidlertid kun 50-400 bier, meget mindre end en honningbikolonier.

I Europa, Nordamerika og Asien er bier meget vigtige for bestøvning af landbrugsafgrøder, frugter og andre planter. Nedgangen og tabet af et leveområder for bier vil påvirke vores fremtidige madressourcer negativt. Så desto mere du kan gøre for vores vilde bier gemen at bygge bihoteler eller humlebi bo, desto bedre.

bo til humlebier

Byg dit eget humlebi bo

Når dronningebien om foråret er på udkig efter en redeplads, leder den efter et sted der allerede har redematerialer, såsom kviste, græs, halm, mos og andet haveaffald. Dette er grunden til, at forladte fuglereder eller huller fra små pattedyr ofte vælges som humlebi bo. Haveejere og gartnere, der er alt for ryddelige med haveaffald, kan faktisk utilsigtet forhindre, at humlebierne bygger bo i deres have.

Humlebier foretrækker også at bygge bo på steder der ligger i skyggen og som ikke besøges af hverken mennesker eller kæledyr. Dronningebien har brug for at besøge omkring 6.000 blomster for at få all den nektar, hun har brug for for at bygge sin rede, lægge æg og opretholde den passende temperatur i boet. Så sørg for at dit hjemmelavede humlebi bo bliver placeret i nærheden af ​​mange blomster, buske og træer.

En nem måde at lave et brumbasse bo på er at lade et gammel fuglehus blive hængende, så humlebierne kan flytte ind. Du kan også lave et humlebihus fra træ, konstruktionen ligner meget den et af ​​fuglehus eller et insekthotel. Typisk måler en humleboks 15 cm X 15 cm X 12 cm Og indgangshullet er kun 1,3 cm i diameter eller mindre.

Humlebiens hus skal også have mindst to andre små huller i toppen for ventilation. Disse rede kasser kan hænges, monteres på jordoverfladen, eller have et stykke haveslange eller rør fastgjort til indgangshullet, som en tunnel og så kan kassen begraves i haven. Sørg for at fylde boet  med organisk redemateriale, inden du sætter det ud.

Du kan også lave et humlebihus fra to gamle urtepotter. Lim et stykke træ eller sten over drænhullet i bunden af ​​en af urtepotterne. Fastgør derefter et stykke slange eller rør til drænhullet i den anden urttepotte så det vil fungere som en tunnel for bierne. Fyld bundpotten med redemateriale, og lim derefter begge potter sammen. Denne type a brumbassebo kan så graves ned eller begraves halvt et sted i haven med mange blomster og frugttræer.

Du kan også blive kreativ og bygge et humleibo i en tekande. En genial idé, jeg har stødte på flere steder. Du skal bare bruge en gammel tekande – tuden giver et tunnel og indgangshul, og de fleste tekander har normalt udluftningshuller i toppen.

Så kom igang med at bygge humlebi bo så kan få dine tidlige forårs planter bestøvede. Det er let og sjovt at byg og du kan gøre det sammen med børn som en god aktivitet. Husk at placere dit brumbasse bo væk fra hvor i befinder jer meget i din have så skal du nok snart få en masse humlebier til at sværme i din have.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: