Beskæring i dejligt vejr

Sikke dog et dejligt vejr i dag. Det er jo lige før, at januar ryger hen på listen over favoritmåneder, når solen skinner så fint og musvitten laver små sangøvelser.

Klokken var fem, før jeg kom ind fra haven med røde kinder og trætte ben. Jeg har haft travlt med at beskære buske, for de fleste af dem står nemlig med fødderne i tætte klynger af vintergækker og erantis – og jeg skulle jo nødig komme til at stampe i de skønne forårsbebudere, når jeg mosler rundt med grensaksen og ørnenæbbet. Så derfor skal buskene beskæres, inden de små forårsbebudere stikker hovederne for langt frem.

De første ukuelige optimister 💗

Og de står skam lige på spring, de kære små. I forhavens sydvendte krog ringler de første vintergækker med deres fine hvide klokker – og tæt ved husmuren er et par erantis helt gule i hovedet, selvom de dog stadig har nakken let bøjet.

Hvornår må man beskære havens træer og buske ?

Nå, men angående beskæring, så er der nogle stykker, der har spurgt mig, om man godt må beskære på denne årstid.

Svaret er både ja og nej. Roser må ikke beskæres om vinteren. De skal først trimmes til foråret – og det samme gælder for sommerfuglebuskene.

De såkaldte blødere, der har tidlig saftstigning, må heller ikke beskæres om vinteren. Alle stenfrugter – bla blomme og kirsebær – risikerer at forbløde i løbet af foråret, hvis du beskærer dem nu. Det samme gør valnød, birk, hjortetaktræ, ægte kastanje og morbær . Disse træer må kun beskæres sidst på sommeren eller i det tidlige efterår.

Nogle havefolk og gartnere mener, at alle de øvrige buske og træer også har bedst af at blive beskåret sidst på sommeren, mens de stadig er i vækst. Så skulle såret efter beskæringen hele hurtigere, og der er ikke nær så stor risiko for svampeangreb.

Personligt synes jeg dog, at det er grumme svært at vurdere, hvor der skal skæres, mens buske og træer har blade på. Desuden har en del fugle stadig unger i reden sidst på sommeren, så derfor foretrækker jeg at beskære om vinteren. Sådan gjorde man i øvrigt altid før i tiden, og mit ældgamle æbletræ er da et glimrende bevis på, at det fungerer fint.

Cox Pomona æbletræ

Mit gamle Cox Pomona æbletræ i sne og solnedgang 💗

Så ja – jeg beskærer på livet løs og glæder mig over de frostklare og solrige januardage.

beskærer på livet løs
De japanske kvæder (til venstre i fotoet) inden beskæring. De var blevet alt for tætte og havde filtret sig totalt ind i hinanden. En del af grenene var desuden gået ud.

grundig beskæring
Samme buske – dog set fra en anden vinkel – efter grundig beskæring. Alle gamle grene er fjernet ved grunden, så de nye, unge skud kan få lys og luft. Det ser lidt bart ud lige nu, men bare vent til der kommer blade på 👍😊

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: