Beplantning af haven
Næste skridt er at udbygge haveplanen med forslag til beplantning af haven. Her overvejes, hvordan havens forskellige elementer bygges op.
Planternes former
Der er rigtig mange forskellige former at vælge mellem.
- Hvordan ser et træ ud?
- Er det som en slikkepind, et juletræ, en høj søjle eller parasol-formet som en palme?
- En lille plante kan blive mægtig, hvis den kommer op i en krukke. Eller klippet i facon.
- Hvor stor/høj skal planten blive? Hvor meget fylder den senere?
Planterns farver
Vælger du fx stedsegrønne planter. kan du fremhæve dybden i billedet, hvis du finder planter i forskellige nuancer – lyse forrest. Den enkelte plantes farve bliver stærkere når den ses ved siden af en anden i næsten samme farve. Valget kunne også havde været dyb bordeauxrød, med sorte tendenser som kontrast.
Kontraster er også fantastiske at lege med. Du kender græsmarken med den røde valmue, der lyser op.
Den grønne farve bliver endnu mere grøn af det rødes tilstedeværelse. Vær forsigtig med farver der ligger ved siden af hinanden i “farvehjulet” – eller brug dem bevidst. Tænk blot på en blomsterkumme fyldt med store flotte, lyserøde og røde pelargonier. Eller en forårsplæne med gule og røde tulipaner i snorlige rækker.
Du kan lave et skema med farveblyanter – som et skoleskema – over planternes farver året igennem. Det vil være med til at give dig en fornemmelse af om din plan holder vand.
Planternes dufte
Måske glæder du dig over rosernes farver og dufte, måske ønsker du at gøre noget særligt ud af dufte. Duftene roser kan købes med dejlige dufte og i alle mulige smukke farver.
Det er også festligt at have nogle krukker med duftende urter til middagsbordet, stående i nærheden af terrassen. Eller hvad med en lav krybende timian som plæne. Den skal ikke slås og dufter når man går på den.
Havens lys
Inden du beslutter dig for, hvilke planter der skal være i din have, bør du finde ud af om lysforholdene er i orden til netop disse planter du ønsker.
Havens jord
Vær sikker på, de planter du vælger vil trives i din haves jord. En del planter klarer sig bedst i den jordbundstype, der er på det sted, hvor de stammer fra. Rhododendron, lyng og blåbær m.fl. holder fx af en sur sphagnum muld, der består af bearbejdet tørv. Da hortensia også er til surbundsbedet, bliver farven mere rosa end blå, hvis jorden er neutral. Nogle hortensia skal have tilsat Alun (Aluminiumkaliumsulfat) for at bevare farven. Brug gerne en speciel Rhododendron-gødning til dit surbundsbed. Stedsegrønne planter kan have brug for ekstra jern. Spørg når du er på planteskolen / i havecentret.
Er jorden meget sandet, kan den have svært ved at holde på vandet og næringsstoffer. Du kan vælge din planter herefter – i stedet for at skifte al jorden ud.
Planteplan ved beplantning af haven
Du er klar til at tegne dine idéer ind i planteplanen. Det er en god idé at tegne detaljer fra det enkelte bed for sig, på sin egen tegning – hvis du ønsker at ændre noget. Du kan evt. først tegne konturerne på et stykke pergament / bagepapir og lægge over dine fotos.
Planteliste
Nu kan du skrive en liste over alle de planter, du har brug for. Skriv gerne de latinske navne også, husk ligeledes sortsnavne. Tæl hvor mange af hver plante du skal bestille. Havecentret kan hjælpe dig med information om, hvor tæt du skal plante – fx 6-7 stk/m2 eller 3-4/lbm. Det er vigtigt ved beplantning af haven.