Alt hvad du skal vide om biopejse og bioethanol

Der er kommet megen fokus på de populære ethanolpejse – eller biopejse – og det er ikke uforståeligt. En biopejs kan nemlig være en flot, hyggelig og dejlig tilføjelse til boligen. En biopejs leverer nemlig en meget behagelig flamme, der tilføjer lidt ekstra hygge til stuen, sommerhuset eller terrassen. Her på siden kan du finde alt den information du skal bruge, hvis du overvejer at investere i en biopejs.

Hvad er en biopejs?

En biopejs, ethanolpejs eller bioethanolpejs – kært barn har mange navne. Men hvorom alting er, så er det et udtryk for den samme ting. En biopejs er lidt som en almindelig brændeovn eller pejs, men uden at den soder eller har brug for en skorsten.

En almindelig pejs brænder oftest på træ eller gas, og det kræver som bekendt en skorsten, da røgen er meget giftig. En biopejs brænder derimod på det organiske materiale bioethanol. Men det vender vi tilbage til om lidt.

En ethanolpejs er et super alternativ til den traditionelle pejs, da den er billig i drift og ikke forurener. Derudover kan du finde biopejse i både væghængte og stående modeller. Det bevirker endvidere at langt de fleste husstande, kan finde plads til en biopejs.

En biopejs afgiver en meget fin og beroligende flamme, og om vinteren er en biopejs noget helt særligt. Det har en terapeutisk virkning at nyde flammerne og varmen fra en biopejs, medens man drikker et godt glas vin i et godt selskab.

biopejs væg

Væghængte biopejse og stående biopejse

Som nævnt tidligere, så findes biopejse i væghængte og stående modeller. Det betyder med andre ord, at du med sikkerhed kan finde én, der passer til netop din indretning. En af fordelene ved de stående biopejse er, at de ofte kan findes i mindre modeller, der passer fint til bordet på terrassen eller i sommerhuset.

Du kan måske have lidt betænkeligheder ved en væghængt biopejse, da du frygter for dine malede vægge. Men bare rolig, en biopejs der brænder på bioethanol af høj kvalitet afgiver ikke sod. Tillige lugter bioethanol heller ikke ved afbrænding.

Rengøring af en biopejs

En af de helt store fordele ved en biopejs i forhold til en almindelig pejs, er at biopejsen er meget nem at rengøre. Det er nemlig meget begrænset hvad du skal gøre, for at holde din biopejs ren og pæn.

En biopejs soder ikke, hvilket betyder at dine vægge holder sig pæne. Der vil uundgåeligt blive afgivet lidt sod til de steder, biopejsens ild kommer i kontakt med, men det er kun inde i biopejsens kammer, at dette er aktuelt.

Mængden af afgivet sod til ethanolpejsens brændkammer er dog meget lille, da bioethanol er et naturligt og rent produkt.

Hvis du bruger din biopejs meget, så skal du naturligvis gøre den ren ind imellem – det er heldigvis ikke den store pligt. Vi anbefaler, at:

  • du tørrer bagpladen af med en klud
  • pudser den med pudsemiddel til stål
  • at du holder pænt og rent omkring det kammer, hvor bioethanolen skal hældes i.

Som du nok kan se, så er ovenstående punkter ikke det store besvær – og det tager ikke mange minutter. Sørger du for at rengøre din biopejs med jævne mellemrum, så er du sikret et holdbart og flot produkt.

Varme fra din biopejs

Da en biopejs rent faktisk afbrænder bioethanol og afgiver en flamme, vil den uundgåeligt også afgive varme. Der er mange, der tror, at en biopejs ikke afgiver nævneværdig varme – men det er faktisk helt forkert. En biopejs kan sagtens varme mindre rum op, da den faktisk afgiver en hel del varme.

En ethanolpejs afgiver naturligvis ikke lige så meget varme, som en almindelig pejs eller brændeovn, men den afgiver nok til at opvarme mindre rum eller terrasser.

Du skal naturligvis ikke regne med din biopejs som primær varmekilde i større rum, men har du et lille hyggerum, en altan, terrasse eller udestue – så er en biopejs ganske udmærket som opvarmning også. En af fordelene ved biopejsen er også, at den jo skaber varme med det samme.

Biopejse og sikkerhed

Der er sikkert mange af Jer, der går med tanker omkring ethanolpejse og sikkerhed – det er trods alt levende ild i dit hjem. Har du børn, eller måske et elsket kæledyr, så kører tankerne bare derudaf. Du kan derfor blive lidt klogere på biopejse og sikkerhed i dette afsnit.

En pejs der brænder på ethanol kan naturligvis være farlig – da vi har med åben ild at gøre. Men i praksis er den ganske ufarlig, såfremt man agerer efter fornuftigt, og behandler sin biopejs med respekt. Hvis du følger fornuften og vejledningen, så er en biopejs ganske sikker i brug.

En af de fejl som mange begår, er naturligvis at de ikke læser brugsvejledningen – eller at de ikke koncentrerer sig om dét, de laver. Men det er uhyre sjældent, at der er sket uheld med biopejse, og det er jo kun glædeligt.

Hvis du overvejer at investere i en ethanolpejs, så kan du selv tage dine forholdsregler, og de er som følger:

  • Påfyld altid bioethanol med en tragt
  • Pas på at du ikke fylder kammeret med ethanol helt op
  • Tør spildt bioethanol op med det samme
  • Vær altid sikker på, at biopejsen ikke er varm ved påfyldning
  • Brug en fyrfadslighter ved optænding

Følger du ovenstående instruktioner, og bruger din sunde fornuft, så er chancerne for et uheld med biopejsen meget, meget små. Hvis du gerne vil læse mere om biopejse og sikkerhed, så kan du læse Sundhedsstyrelsens vejledning til sikker brug af biopejse.

Hvad er bioethanol?

Bioethanol er sprit, der er dannet ud fra organisk biomasse. Det bruges, som du nok kan regne ud, til at skabe den behagelige og beroligende flamme i en biopejs. Derudover benytter man bioethanol som brændstof og som tilsætning til almindelig benzin.

Bioethanol er lavet af naturlige materialer som eksempelvis kartofler, majs og sukkerroer. Restproduktet af bioethanol er derfor meget rent, afgiver ingen lugt og ingen sod.

Du kan finde bioethanol i mange forskellige kvaliteter, og vi vil klart anbefale dig, at du køber bioethanol i en god kvalitet. Det giver nemlig den reneste forbrænding, og dermed får du mest muligt ud af din bioethanolpejs.

En anden fordel ved ethanol til en biopejs i super kvalitet er endvidere, at du kan blande ethanolen op med vand. Det forlænger brændetiden betydeligt – og du får således mere for pengene. Det bevirker dog også, at flammen i din biopejs bliver mindre, og at den afgiver mindre varme.

Det var vores gennemgang af biopejsen og bioethanol. Forhåbentligt har du fået svar på de spørgsmål du måtte have, og ellers ønsker vi dig god brug af din biopejs.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: